Řecký exministr dostal 20 let za praní špinavých peněz

ČTK ČTK
7. 10. 2013 20:02
Tresty dostaly i politikova žena a dcera.
Foto: Reuters

Atény - Řecký soud uložil 20 let vězení bývalému ministrovi obrany Akisi Tsochadzopulosovi za praní špinavých peněz v souvislosti s objednávkami zbraní pro armádu. V jednom z největších korupčních případů v Řecku byly odsouzeny na 12 let odnětí svobody také jeho manželka a dcera. Proces trval zhruba pět měsíců a sám Tsochadzopulos byl ve vazbě od loňského dubna.

Akis Tsochadzopulos zastával funkci ministra obrany od září 1996 do října 2001 a patřil k prominentním členům tehdejšího socialistického kabinetu. Nyní ho soud shledal vinným společně se šestnácti spoluobžalovanými, mezi kterými jsou i jeho manželka, bývalá manželka a dcera. Ty strávily rovněž více než rok a půl ve vazbě.

Druhý trest pro exministra

Obvinění souvisejí s úplatky, které Tsochadzopulos přijímal výměnou za souhlas se zakázkami pro ministerstvo obrany, které se týkaly zejména nákupu vojenské techniky. Manželka a dcera mu pomáhaly tyto úplatky "prát", například prostřednictvím nákupu nemovitostí.

Soud už letos v dubnu poslal 73letého politika na osm let do vězení za to, že předkládal nepravdivá prohlášení o příjmech. Nařídil také zabavit jeho dům v centru Atén a uložil mu pokutu zhruba 520.000 eur (13,3 milionu Kč). Tsochadzopulos vždy veškerá obvinění odmítal.

 

Právě se děje

Další zprávy