Nobela za medicínu má trio badatelů. Za výzkum buněk

Petr Jemelka Petr Jemelka
Aktualizováno 7. 10. 2013 16:15
Nobelův výbor letos vybral Randyho Schekmana, Jamese E. Rothmana a Thomase Südhofa.
Foto: Nobel Foundation

Stockholm - Svět zná jména letošních laureátů Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství. Prestižní ocenění letos míří k 64letému Randymu Schekmanovi, 62letému Jamesi E. Rothmanovi a 57letému Thomasi Südhofovi ze Spojených států.

Cenu jim vynesl výzkum v buněčné biologii, konkrétně studie přenosu hormonů, enzymů a dalších klíčových látek v buňkách i mezi buňkami .

Ještě přesněji: vyznamenaní odborníci popsali mechanismus takzvaného vezikulárního transportu. Ten je označen podle vezikulu, tedy transportního (či membránového) váčku, který pomáhá skladovat a transportovat některé složitější organické látky.

"Objasnili přenos bílkovin a jiných materiálů v buňkách a mezi buňkami," zdůvodnil verdikt Nobelův výbor v Karolínském institutu ve Stockholmu. Jinými slovy: Zjistili, jak se ty správné látky dostávají na to správné místo.

Práce tří oceněných je podle předsedy Grantové agentury ČR a České společnosti pro neurovědy profesora fyziologie Josefa Syky důležitým krokem na cestě k odhalení podstaty například Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci nebo autismu.

"Mluvit teď o naději na účinné léky do deseti let by bylo ode mě nezodpovědné, ale v každém případě jejich práce vytváří možnosti, jak hledat mnohem účinněji mechanismus těchto onemocnění," řekl profesor ČTK.

Muži dominují

Od roku 1901, kdy bylo toto ocenění poprvé uděleno, bylo oceněno 201 lidí, přičemž ve 191 případech šlo o muže.

Nejúspěšnější jsou v této kategorii Američané. Do žádné jiné země na světě "Nobelovka" od druhé světové války neputovala dvakrát po sobě. Thomas Südhof je sice původem Němec, ale už třicet let pracuje v USA.

Nejmladšímu laureátovi ceny bylo 32, nejstaršímu 87. Průměrný věk nositele je 52. Ve většině případů si Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství odnáší více lidí. Jediný člověk si ji odnesl pouze osmatřicetkrát.

Začal Nobelův týden

Loňskými nositeli Nobelovy ceny se stali Brit John Gurdona a Japonec Šinja Jamanaka, kteří dosáhli "revolučních objevů v oblasti vývoje buněk a živých organismů".

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během nějž bude rovněž ohlášena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Zatímco Nobelova cena za mír se bude předávat v Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu. Vyznamenaní se mohou těšit na odměnu ve výši osmi milionů švédských korun (téměř 24 milionů Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy