Záchranáři na Lampeduse: Neposílejte sanitky, ale rakve

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 5. 10. 2013 15:06
V Itálii zatkli kapitána lodi, která ztroskotala s 500 uprchlíky
U italského ostrova Lampedusa se potopila loď s běženci. Plavidlo zachvátil požár, tou dobou bylo na palubě na 500 lidí. Zemřely nejméně desítky z nich. (3. října 2013)
U italského ostrova Lampedusa se potopila loď s běženci. Plavidlo zachvátil požár, tou dobou bylo na palubě na 500 lidí. Zemřely nejméně desítky z nich. (3. října 2013) | Foto: Reuters

Palermo -Vysoké vlny a silný vítr znemožnily v pátek u italského ostrova Lampedusa potápěčům vylovení dalších obětí ztroskotané lodi, která se ve čtvrtek potopila s africkými uprchlíky. Operace je o další den pozastavena.

Ze zhruba 500 osob na palubě se jich zachránilo 155 a na břeh se podařilo dopravit těla 111 mrtvých. Zbytek se oficiálně pohřešuje. Policie již zatkla tuniského kapitána plavidla, který byl před několika měsíci již jednou v Itálii zadržen a následně vyhoštěn.

"I když je špatné počasí, naši lidé jsou připraveni se ponořit, jakmile to pro ně bude bezpečné," sdělil mluvčí pobřežní stráže Filippo Marini. Očekává se, že ve vraku budou asi hlavně ženy, protože mezi 155 přeživšími byly jenom čtyři, ostatní byli muži.

Není naděje na další přeživší

Na Lampeduse byl v pátek vyhlášen den smutku, týdeník L'Espresso dal do oběhu petici na navržení ostrova na Nobelovu cenu za mír. Je pod ní už 30 tisíc podpisů.

Pobřežní stráž ještě večer pátrala po lidech nebo mrtvých na hladině, ale jeden z jejích členů řekl, že už není naděje, že je ještě někdo naživu. O tom, že už italské úřady nepočítají se záchranou živých lidí, hovořil i reportér stanice BBC. Řekl, že záchranáři dali najevo, že už nepotřebují přistavit sanitky, ale mnoho rakví.

Kapitána lodi, která vyplula z libyjské Misuráty, Italové zatkli. Je to pětatřicetiletý Tunisan, který byl z Itálie v dubnu vyhoštěn. Loď byla údajně malá a nebyla vybavená na přepravu tak velké skupiny lidí. Na palubě nebyla patřičná komunikační technika, takže když se plavidlo dostalo do potíží, nedokázal kapitán přivolat pomoc. Proto se uprchlíci rozhodli upozornit stráž a zapálili pokrývky, což způsobilo požár.

Itálie drží smutek za mrtvé z lodi, která se potopila nedaleko ostrova Lampedusa. Bilance neštěstí je hrozivá: podle agentury ANSA zřejmě zahynulo až 350 uprchlíků, kteří se snažili ilegálně dostat do Evropy.

Britská stanice BBCmluví o třech stovkách obětí, z nichž mnohé neuměly plavat.

Je to velká hanba, vzkázal papež František.
Je to velká hanba, vzkázal papež František. | Foto: Reuters

Po vylovení více než 90 obětí z vod Středozemního moře našli potápěči uvnitř vraku a v jeho okolí v hloubce 40 metrů zhruba stovku dalších těl, většinou žen a dětí. U ostrova se dosud podařilo zachránit kolem 150 lidí.

S dalšími zachráněnými z lodi, která přepravovala kolem 500 osob, ale úřady nepočítají. Pobřežní stráž už několik hodin neobjevila žádného přeživšího.

Papež František v reakci na katastrofu prohlásil, že se jedná o velkou hanbu. Připomněl, že podobných tragédií již bylo mnoho, a vyzval k přijetí takových opatření, aby se již neopakovaly. Věřící také vybídl k modlitbám za utonulé.

Přidal se i italský ministr vnitra Angelino Alfano. "Tohle není italská tragédie, je to evropská tragédie," připomněl. "Lampedusa je považována za hranici Evropy, ne hranici Itálie."

Původní zprávy hovořily o tom, že uprchlíci pocházeli převážně ze Somálska, podle mluvčího Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Laurense Jollese ale na palubě bylo hodně Eritrejců, kteří pluli z Libye.

"Je to strašné, strašné. Stále ještě nacházejí nové a nové oběti," řekla ve čtvrtek starostka Lampedusy Giusi Nicoliniová. Podle ní se loď začala potápět a pasažéři rozdělali ohně, aby přivolali pomoc. Plameny se však vymkly kontrole, vypukla panika.

Podle vyšetřovatelů uprchlíci zapálili na palubě deky, aby na sebe upozornili lidi na břehu. Od dek chytla motorová nafta a loď začala hořet celá.

"Tak to dál nemůže pokračovat, doufáme, že to změní názory politiků. Lampedusa je svázána s politiky odpovědnými za imigrační a azylovou politiku," sdělila Nicoliniová.

Server BBC News informoval, že se začíná spekulovat o tom, v jakém smyslu změnit imigrační pravidla. Uzavření hranice prý jen zvýší ceny převaděčů.

Afričtí uprchlíci prý za to, že mohou na lodě nastoupit, platí až 2000 eur (51 tisíc korun). V Evropské unii není žádná velká vůle pomáhat africké imigraci, jelikož má sama 26 milionů nezaměstnaných.

Evropská komisařka pro vnitřní záležitost Cecilia Malmströmová prohásila, že je třeba bojovat proti převaděčům, kteří využívají zoufalství lidí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun zase prohlásil, že by se mělo otevřít více kanálů pro uprchlíky.

Jeden rybářský člun, který byl právě poblíž, vzal na palubu 60 lidí, okolo stovky dalších se záchranářům podařilo vytáhnout z moře. Tonoucím uprchlíkům pomáhali také lidé z jachet, kteří v okolí ostrova trávili dovolenou.

"Byli jsme tam tak napěchovaní, že jsme se nemohli ani pohnout," řekli někteří z přeživších podle ANSA. "Začali jsme skákat do vody, když začaly být plameny moc vysoké. Rybářské lodě nám nepřišly na pomoc, aby nás z toho dostaly," tvrdí.

Jeden z místních rybářů ale řekl: "Neviděli jsme na krok. Pokud bychom je uviděli, samozřejmě že bychom přispěchali na místo".

"To, co se stalo u Lampedusy, je obrovská tragédie, nesnesitelná pro každou lidskou bytost," nechal se slyšet ministr dopravy Maurizio Lupi.

Lampedusa je častým cílem uprchlíků, kteří sem míří nejen z Afriky, ale i z Blízkého východu.

Zachránění uprchlíci.
Zachránění uprchlíci. | Foto: Reuters

V poslední době se rovněž zvyšuje počet běženců ze Sýrie - od začátku roku jich bylo už 6000. Minulý týden utonulo u Sicílie 13 migrantů ze severní Afriky, za prvních pět měsíců letošního roku jich zemřelo na 40.

Od začátku roku už do Itálie po moři ve většinou nevyhovujících lodích ilegálně připlulo více než 22 000 běženců. To je třikrát víc než za celý loňský rok.

Ve snaze dostat se do Evropy zemřelo za uplynulých 25 let odhadem 19 tisíc uprchlíků.

 

Právě se děje

Další zprávy