Řecká policie pozatýkala politiky krajní pravice

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 9. 2013 14:15
Zadržení politici čelí obvinění, že zformovali zločineckou organizaci.
Foto: Reuters

Atény - Řecká policie pokračuje v zatýkání členů krajně pravicové parlamentní strany Zlatý úsvit.

Na základě zatykače se jí vzdal poslanec Christos Pappas, jenž je označován za ideologa strany a pravou rukou šéfa Nikolaose Michaloliakose.

Ten skončil za mřížemi už v sobotu, stejně jako další poslanci a členové partaje.

Všichni čelí obvinění, že zformovali zločineckou organizaci. U některých zatčených vede policie vyšetřování kvůli fyzickému násilí a vraždě. Celkem skončilo ve vazbě 21 lidí.

Šéf, tři poslanci a 12 členů za mřížemi

Policie obdržela od Nejvyššího soudu celkem asi 30 zatykačů v rámci vyšetřování Zlatého úsvitu, jehož členům a přívržencům se připisují mnohé ze zhruba 300 útoků proti cizincům, které se v Řecku odehrály od října 2011.

"Generální tajemník a jeden zákonodárce strany Zlatý úsvit byli zatčeni krátce po vydání zatýkacích rozkazů," uvedla v sobotu ráno policie v tiskovém prohlášení.

Zátah nevyvolá politickou nestabilitu v Řecku, ujistil ministr financí Jannis Sturnaras. Ministr spravedlnosti zase všem zadrženým slíbil spravedlivý soud.

Od roku 1974 jde přitom teprve o první případ, kdy byl ve funkci zatčen nějaký šéf strany či poslanci. Vládě, která se připravuje na převzetí půlročního předsednictví Evropské unie od 1. ledna, mnozí lidé doma i v zahraničí vyčítali, že je vůči Zlatému úsvitu příliš benevolentní. Tato rasistická a protižidovská strana těžila z nezaměstnanosti a chudoby, které zasáhly obyvatele v důsledku krize.

Vražda populárního zpěváka

Řecká justice začala nedávno sbírat důkazy proti neonacistické straně Zlatý úsvit s cílem ji případně označit za zločineckou organizaci. Podnět k tomu dala vražda levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase, jehož minulý týden zabil neonacistický extremista.

V souvislosti s vraždou úřady již dříve kromě vraha zadržely nejméně osm členů nebo stoupenců nacionalistického Zlatého úsvitu, kteří jsou také spojováni s tímto zločinem. Tisk zveřejnil snímek pachatele vraždy, jak se objímá s jedním z poslanců této protiimigrantské strany.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění Zlatý úsvit ztratil po vraždě část volební podpory. V souvislosti se smrtí aktivisty rezignovali dva vysocí představitelé řecké policie. Objevily se totiž informace, že někteří policisté byli na neonacisty napojeni.

Strana, která má na dvě desítky zákonodárců, spojení s vrahem oficiálně popírá. Četné fotografie ale dokazují, že se účastnil jejích aktivit.

 

Právě se děje

Další zprávy