SPD začne námluvy s Merkelovou, nové volby zažehnány

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
27. 9. 2013 23:40
Sociální demokraté si odsouhlasili jednání s CDU/CSU. Zatím budou jen sondovat terén
Druhé místo sociálních demokratů bylo jistotou dlouho před otevřením volebních místností.
Druhé místo sociálních demokratů bylo jistotou dlouho před otevřením volebních místností. | Foto: Reuters

Berlín- Německá sociální demokracie (SPD) může zahájit sondážní jednání s konzervativci (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové o vytvoření takzvané velké koalice. Schválila to v pátek večer stranická konference v Berlíně.

Pokud se sociální demokraté dohodnou s Merkelovou na vládě, budou muset vstup do ní ještě před tím schválit členové SPD ve vnitrostranickém hlasování.

"SPD je k rozhovorům připravena," prohlásil po čtyřhodinovém jednání 250 stranických delegátů z celého Německa přededa SPD Sigmar Gabriel. Zdůraznil přitom, že půjde zatím pouze o sondážní rozhovory, ne o koaliční jednání.

"Jdeme do těchto rozhovorů sebevědomě," uvedl Gabriel, podle něhož "průzkum terénu" za SPD povede šestičlenný tým, v němž kromě něj nebude chybět ani kandidát sociálních demokratů na kancléře Peer Steinbrück. Ten na konferenci oznámil, že po neúspěšných parlamentních volbách z minulého týdne odchází z nejvyšší politiky a nebude se už ucházet o žádné posty ve straně ani v poslanecké frakci.

Šestašedesátiletý rodák z Hamburku vedl sociální demokraty do letošních voleb s cílem ukončit za pomoci spřízněných Zelených osmiletou vládu Merkelové. SPD však skončila se ziskem necelých 26 procent s velkým odstupem za vítěznou CDU/CSU a nyní by s ní mohla vytvořit takzvanou velkou koalici. Steinbrück však už předem vylučoval, že by znovu ve vládě s Merkelovou zasedl.

Kdyby řekli "Ne", hrozily by nové volby

Očekává se, že sondážní rozhovory začnou už příští týden. Poté vyjednávači SPD závěry znovu předloží stranické konferenci, která je může zmocnit k zahájení konkrétních jednání o koaliční smlouvě. Tu by pak schvalovalo ve vnitrostranickém referendu téměř půl milionu členů SPD. Vůbec poprvé by tak členská základna rozhodovala o tom, zda sociální demokraté vstoupí do velké koalice s konzervativci.

Výsledek hlasování bude pro vedení strany závazný a v případě zamítnutí koaliční spolupráce SPD s CDU/CSU by mohl výrazně zkomplikovat a protáhnout formování nové německé vlády. "Ne" sociálních demokratů by podle některých dokonce přiblížilo nové volby.

"Z nových voleb nemáme strach, pokud by ta jednání ztroskotala," prohlásil Gabriel. CDU/CSU by se ještě nabízela možnost domluvit se na koalici se Zelenými, jejichž vedení dnes rovněž vyjádřilo ochotu k přípravnému vyjednávání s Merkelovou. Spolupráci s ekologickou stranou ale odmítá bavorská CSU a stejně jako kancléřka upřednostňuje dohodu s SPD.

Velká koalice? Voliči pro, politici proti

Každý druhý Němec chce velkou koalici. Tedy společnou vládu křesťanských (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD).

Pět dní po volbách, které drtivě vyhrála dosavadní kancléřka Angela Merkelová (CDU), zveřejnila televize ARD průzkum, podle něhož dává 48 procent Němců přednost právě takzvané černorudé koalici (černá pro CDU, rudá pro SPD).

Další variantu - koalici CDU se Zelenými - podporuje 18 procent dotázaných, koalici SPD, Zelených a postkomunistické Levice 16 procent.

V pátek večer se v Berlíně sešla stranická konference SPD, na níž bude 250 delegátů z celé země hodnotit výsledek sociálních demokratů v nedělních volbách a rozhodovat o tom, zda zahájí koaliční jednání s konzervativci.

Podle DPA tam kromě návrhu na vnitrostranické hlasování o koalici zazní i návrh na započetí sondážních rozhovorů s CDU/CSU, které by nejspíš začaly příští týden. Zda SPD přistoupí i na konkrétní dojednávání koaliční smlouvy, by měla po sondážích rozhodnout další konference.

Německo u voleb:

Mezi voliči kancléřčiny křesťanské demokracie je pro povolební spolupráci s SPD dokonce 62 procent lidí, v sociálnědemokratickém táboře 56 procent. Velkou koalici ale odmítá řada vlivných "rudých" politiků. #foto2

"Odpor proti společnému vládnutí s CDU/CSU se uvnitř SPD formuje na všech možných úrovních," uvedl ve svém internetovém vydání deník Die Welt. Proti je třeba vlivná stranická buňka ze Severního Porýní - Vestfálska.

Levé křídlo SPD chce předčasné volby, někdejší nejbližší spolupracovník Willyho Brandta Egon Bahr zase doporučuje dosadit ke kormidlu menšinovou vládu CDU.

V průzkumu agentury Forsa jen mezi voliči a členy SPD naopak téměř dvě třetiny účastníků se stranickou knížkou velkou koalici odmítly; pro byla jen třetina. Mezi příznivci SPD s ní pak nesouhlasilo 40 procent dotazovaných a více než polovina by ji uvítala.

 

Právě se děje

Další zprávy