Záhada z Air France: 30 kufrů kokainu, zlato zmizelo

Martin Novák Martin Novák
25. 9. 2013 15:39
Francouzi zadrželi největší zásilku v historii země. Na palubě letadla Air France.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Letecká společnost Air France v posledních týdnech nemá štěstí. V zavazadlovém prostoru se buď objevují kufry, které tam nemají co dělat, nebo se ztrácejí ty, které tam naopak být mají.

Dva kufry s cihlami zlata, vážící celkem 44 kilogramů, zmizely z letadla na trase Paříž - Curych. Společnost Brink z USA přes Francii dopravovala do švýcarských bank devět kufrů s 300 kilogramy zlata.

Když stroj Air France přistál v Curychu, kufrů bylo jen sedm.

Speciální oddíl policie GTA nyní vyšetřuje, jak a kam se zlato v hodnotě zhruba jednoho a půl milionu eur z letounu dostalo. Zaměstnanci firmy Brink tvrdí, že na pařížském letišti Charles de Gaulle zásilku řádně předali do letadla.

"Doufáme, že vyšetřování nám rychle objasní, co se stalo, a identifikujeme lidi, kteří jsou za ztrátu zavazadel odpovědní," uvedl mluvčí Air France.

Zpráva o ztrátě zlata z paluby letounu se objevila krátce poté, co stroj Air France dopravil na stejné letiště Charles de Gaulle třicet kufrů napěchovaných kokainem.

Byly registrovány na falešná jména neexistujících pasažérů na lince z venezuelského Caracasu.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Venezuelská policie zatkla osm příslušníků elitní armádní Národní gardy. Jsou podezřelí, že kufry do letadla dostali, když se vyhnuli obvyklým bezpečnostním kontrolám. Mezi zatčenými je i člen ostrahy letiště Simona Bolívara v Caracasu a jeden muž, který pracoval v sektoru nakládání zavazadel.

Podle zatím nepotvrzených zpráv francouzská policie v souvislosti s případem zatkla tři Brity a tři Italy, ale Venezuelané tvrdí, že pašeráci museli mít nějakého komplice buď mezi posádkou Air France, nebo mezi jejími zaměstnanci přímo na pařížském letišti.

"Nepochybně někdo zevnitř Air France pomohl dostat kufry s kokainem na palubu v Caracasu," uvedl pro agenturu AFP expert na bezpečnost letecké dopravy Christophe Naudin.

Kokain - ilustrační foto.
Kokain - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Podle francouzského ministerstva vnitra činí hodnota zabavené drogy až 200 milionů eur. "Je to největší odhalená zásilka kokainu na území pevninské Francie," řekl ministr vnitra Manuel Valls.

Venezuelu používají kolumbijští producenti drog jako místo, ze kterého přepravují drogy do Evropy, Spojených států a Afriky. Americká vláda vyčítala venezuelským úřadům, že dělají málo v boji proti tranzitu narkotik, protože někteří představitelé státu nebo armády jsou do pašování zapleteni a mají z toho velké zisky.

 

Právě se děje

Další zprávy