Ekologie na druhou? Norské Oslo topí a svítí odpadem

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 9. 2013 18:32
Obří spalovna zásobuje celou metropoli, ekologové ale nadšení z takové recyklace nesdílejí
Klemetsrud plant.
Klemetsrud plant. | Foto: Reuters

Oslo - Norové našli způsob, jak se šetrně zbavit směsného odpadu a ještě na tom vydělat. Při teplotě 850 stupňů Celsia spalují odpad a získávají z něj energii.

Princip je jednoduchý. Při spalování se v elektrárně zahřívá pára, ta pohání turbíny, které pak vyrábějí elektřinu.

Různé druhy kovů, jež neshoří, se recyklují a zbylé teplo je navíc použito k ohřevu vody, kterou pak Norové rozvádějí do obytných domů a škol po celém Oslu.

Zplodiny životnímu prostředí neškodí, protože před vypuštěním do vzduchu prochází zvláštními katalyzátory.

Klemetsrud plant poblíž norské metropole je vlastně obří elektrárnou, spalovnou a teplárnou v jednom. Svážejí tam smetí z celého Norska, a dokonce i z Velké Británie.

"Čtyři tuny odpadu ukrývají stejně energie jako tuna topného oleje, přičemž půl tuny oleje vystačí na půlroční vytápění jednoho rodinného domu. Přeprava odpadu je navíc nenáročná," vysvětlil reportérovi BBC ředitel spalovny Klemetsrud Pal Mikkelsen.

Obávat se o ubývající zásoby uhlí a jiných fosilních paliv prý není z hlediska krytí spotřeby elektřiny potřeba. Mikkelsenovo nadšení ale ekologové úplně nesdílejí. Využíváním odpadu si prý lidé na sebe pletou bič.

"Našim cílem by mělo být snižovat množství vyprodukovaného odpadu. Použít znovu, co se dá, recyklovat a až čtvrtou možností je odpad spálit a použít uvolněnou energii. My jsme si ale ve Švédsku a Norsku vybudovali spalovny takové kapacity, že jsme se stali závislými na odpadu," zlobí se šéf organizace Earth Norway Lars Haltbrekken.

Zastánci popisované technologie namítají, že spalovny v Evropě jsou schopny spálit jen asi pět procent vyprodukovaného odpadu. Oslo navíc věří, že se mu díky získávání energie z odpadků podaří snížit emisi oxidu uhličitého o dvacet procent, což by udělalo z města - jehož bohatství pochází z ropy - "nejzelenější" město na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy