Švédský skandál. Policie si vedla tajný seznam Romů

Martin Novák Martin Novák
24. 9. 2013 12:40
Po odhalení listu Dagens Nyheter policisté přiznali, že v databázi jsou i malé děti.
Švédská policie - ilustrační foto.
Švédská policie - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Stockholm - Švédská policie má na krku nepříjemný skandál. Deník Dagens Nyheter zveřejnil informace, že některá policejní oddělení vypracovala seznam tisíců Romů, na kterém figurují lidé, kteří se nikdy žádného zločinu nedopustili.

V záznamech se uvádějí také příbuzenské vazby mezi některými Romy. Registry obsahují i jména malých dětí.

Policejní seznam lidí, sestavený na základě jejich etnického původu, odporuje nejen švédským zákonů, ale také evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod.

V zemi, která si zakládá na rovnoprávnosti a odmítání diskriminace veškerých menšin, vyvolalo odhalení velké pobouření. Seznamy obsahují i adresy a čísla občanských průkazů.

Databáze údajně vznikala postupně od roku 2005. V policejních počítačích byl seznam v položce nazvané Tuláci (Kringresande). Existují dva seznamy. Na jednom je přes čtyři tisíce jmen, na druhém tisíc.

"Registrace lidí na etnické bázi je nezákonná a nepatří do společnosti, která je založena na vládě práva. Riskujeme, že Romové ztratí důvěru ve švédskou společnost," uvedl švédský ministr pro integraci Erik Ullenhag.

"Je to mimořádně znepokojivé. V registrech jsou i velmi malé děti, tak daleko to zašlo. Jsou tam dokonce i mí příbuzní, kteří už zemřeli," řekl agentuře TT Erland Kaldaras, který pracuje v Romském kulturním svazu v Malmö.

Švédského premiéra Fredrika Reinfeldta zastihl skandál v New Yorku, kde se účastní zasedání Valného shromáždění OSN. "Musíme zajistit, aby došlo ke změnám a policisté dodržovali správné postupy," prohlásil premiér.

Foto: Aktuálně.cz

Policejní mluvčí jihošvédského regionu Skane, kde seznam Romů včetně malých dětí vznikl, původně tvrdil, že nic takového neexistuje.

"Není žádný důvod věřit těmto tvrzením. Je to absolutně nevhodné něco takového tvrdit. K čemu by nám takový seznam byl?" sdělil mluvčí Lars Förstell agentuře TT v pondělí ráno.

Večer tentýž den večer ale zcela obrátil. "Záznamy o Romech a rodinných vazbách mezi nimi neodpovídají standardům naší práce a nebyly schváleny nadřízenými," prohlásil.

Podle deníku Aftonbladet, který se odvolává na policejní zdroje, vznikla databáze kvůli nárůstu kriminálních činů páchaných příslušníky romské komunity přibližně před osmi lety.

 

Právě se děje

Další zprávy