Oteplování Země 15 let zpomaluje, OSN to chtěla zatajit

Petr Jemelka Petr Jemelka
20. 9. 2013 20:14
Politiky zpráva mezinárodního týmu vědců vylekala, chtěli ji přepsat.
Není to tak zlé, jak vědci strašili. Sami to přiznali.
Není to tak zlé, jak vědci strašili. Sami to přiznali. | Foto: Reuters

New York - Nechybělo mnoho a Organizace spojených národů (OSN) připravila svět o důležitou zprávu.

Politici z vlivných členských zemí tlačili na stovky expertů Mezinárodního panelu pro klimatické změny (IPCC) při OSN, aby "přehodnotili" závěry zprávy, jež má být zástupcům členských zemí Spojených národů prezentována příští týden ve Stockholmu.

Právě tato zpráva přitom na dlouhá léta ovlivní ekologickou politiku na nadnárodní i národní úrovni. 

Vyplývá to z tajných materiálů OSN, jejichž kopii se podařilo získat agentuře Associated Press.

Z analýzy více než 9 tisíc studií totiž podle IPCC vyplývá, že globální oteplování v posledních patnácti letech zpomaluje, přestože trvale rostou emise skleníkových plynů. Jinými slovy: skleníkové plyny asi přírodě neškodí tolik, jak se myslelo.

Od roku 1998 se rychlost oteplování snížila zhruba na polovinu průměru období 1951 až 1998. Přesněji řečeno, Země se téměř přestala zahřívat (otepluje se jen o 0,12 stupně za dekádu). Ukázalo se také, že v období 950 až 1250 našeho letopočtu bylo na naší planetě stejně teplo jako teď.

Vědci a statistici na zprávě pracovali šest let, když ale vlády OSN v červnu zjistily, k čemu dospěli, vyděsily se. 

Z uniklých dokumentů plyne, že "znepokojení" nad výsledky studie vyjádřily Spojené státy, Německo, Belgie a Maďarsko.

Německo žádalo, aby byla informace o dramatickém zpomalování oteplování naší planety úplně vymazána, protože je "matoucí". Podle našich západních sousedů jsou totiž relevantní jen změny v řádu dekád a století.

Spojené státy zase usilovaly o to, aby experti do zprávy zařadili "nejpravděpodobnější vysvětlení" překvapujícího jevu, totiž že teplo absorbuje oceán. To je ovšem pouze jedna z teorií, kterou dosud nikdo neprokázal. 

Belgie zase namítala, že rok 1998 byl příliš teplý, a graf oteplování tudíž vypadá moc "ploše". Maďaři narovinu prohlásili, že to bude voda na mlýn skeptikům.

Konečně mít jistotu

Zatím poslední zpráva IPCC z roku 2007 jistotu, že oteplování trvá a je nepopiratelným dílem člověka, nepřinesla. A oproti očekávání ji nepřinese ani ta letošní.

Namísto definitivní porážky skeptiků, jako je Václav Klaus jim spíš vědci poskytnou další argumenty. Odpůrci teorie o globálním oteplování tvrdí, že se zastavilo na konci devadesátých let a že ke změnám teplot dochází od nepaměti v pravidelných cyklech. Ze zprávy IPCC sice jasně plyne, že se oteplování nezastavilo, ale ukazuje se, že se - jak již bylo řečeno - výrazně zpomalilo.

Závěr zprávy bude podle AP přesto smířlivý s hlavním názorovým proudem. V roce 2007 IPCC došla k závěru, že Zemi otepluje člověk "velmi pravděpodobně". Letos zajde ještě dál - vinu člověka označí za "extrémně pravděpodobnou".

 

Právě se děje

Další zprávy