Rusko-americký boj nekončí, McCain vrací úder Putinovi

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 9. 2013 14:48
Týden po Putinově kritice se rozepsal i vlivný americký senátor.
John McCain.
John McCain. | Foto: Reuters

Washington/Moskva - Je tomu týden, co prestižní list The New York Times otiskl kritický apel ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu v něm Američany nabádal k neútočení na Sýrii.

John McCain, vlivný senátor a někdejší republikánský kandidát na prezidenta, nyní odpověděl stejnou mincí, a to v ruském deníku Pravda.

"Putin nevěří ve svobodu a demokracii, protože nevěří v lidskou povahu. Nevěří v to, že svoboda může překonat slabost a vybudovat mírumilovnou a prosperující společnost," píše v komentáři.

"Alespoň nevěří, že je to možné v Rusku, vládne při tom s využitím korupce, represe a násilí," nebral si servítky.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. | Foto: Reuters

Ruský prezident se prý staví do pozice přítele diktátorů, v tomto případě syrského prezidenta Bašára Asada, který podle McCaina zabíjí desítky tisíc vlastních lidí.

Nálepku silně protiruského politika odmítá s tím, že nekritizuje zemi, ale garnituru. "Jsem víc proruský než váš režim. Zasloužíte si víc. Věřím, že si zasloužíte žít podle vaší vůle, ne vůle vaší vlády. Vladimir Putin hají jen vlastní zájmy."

Kreml má kostlivce ve skříni

Ruský režim podle něj nerespektuje vůli ani důstojnost občanů a chybí mu pokora. Disidenty trestá a opozičníky zavírá. Na přetřes přišel také zákon zakazující "propagaci homosexuality" či uvěznění aktivistek z punkové skupiny Pussy Riot.

USA jako agresor

Vladimir Putin v dopise z minulého týdne označil USA za agresora, který si zvykl obcházet mezinárodní společenství, ignoruje rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a staví se do role světového policisty.

Podrážděná reakce z Washingtonu přišla poté, co se Američané a Rusové dohodli na mírovém řešení syrské krize. Damašek mezitím poprvé přiznal, že disponuje chemickými zbraněmi, a přislíbil jejich zneškodnění. Bašár Asad upozornil, že jejich likvidace potrvá nejméně rok.

"Mělo by u vás vládnout důsledné a nestranné prosazování spravedlnosti. Tvrdím to, protože věřím, že si ruský lid - stejně jako americký - zaslouží nepopiratelná práva, jež nám byla dána stvořitelem; právo na život, svobodu a hledání štěstí."

Putin nejen vládcem Kremlu. Tohle všechno svede:

Nutno dodat, že McCain nenapsal sloupek sám od sebe, ale na výzvu listu.

Když v rozhovoru pro CNN Putinův text odbyl poznámkou, že by "strašně rád napsal něco do Pravdy", šéfredaktor anglické verze deníku Dmitrij Sudakov neváhal a zavolal, že souhlasí. "Pokud pro nás chce John McCain něco napsat, budeme rádi," prohlásil.

"Utlačovaný ruský lid"

Obamův vyzyvatel z prezidentských voleb v roce 2008 není zdaleka jediným americkým politikem, jenž na Putinův překvapivý krok zareagoval.

Rozepsal se už i šéf výboru ozbrojených složek Sněmovny reprezentantů Howard McKeon. V Moscow Times publikoval text o utlačování ruského lidu a pošlapávání jeho lidských práv.

 

Právě se děje

Další zprávy