Neonacisté udeřili, pohraničí před volbami ztuhlo

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
19. 9. 2013 14:50
Saské Švýcarsko utrpělo šrám, teď se bojí o svou pověst. Reportáž z místa činu.
"Samozřejmě německá." Předvolební plakát krajně pravicové NPD v Bad Schandau.
"Samozřejmě německá." Předvolební plakát krajně pravicové NPD v Bad Schandau. | Foto: Zuzana Kleknerová

Bad Schandau/Berlín (od naší zpravodajky) - Krátce před volbami otřásl Německem útok na patnáctiletého školáka. Jeho otec je původem z Číny, syn se mu velmi podobá.

Mladíka zbili tři "chlapi s ocelově modrýma očima, blond vlasy, v kanadách", popsala novinářům jeho matka. Zlomili mu čelist a nadočnicový oblouk, v Hamburku, kde žije, ho museli operovat. Policie teď potvrdila - útok byl rasově motivovaný.

Neonacisté se k hostelu v Ostrau, kde předtím oběť zmlátili, dokonce po napadení vrátili s posilou. Volali "NSDAP - nikdy nezapomeneme!"

Žáci, kteří tu byli na školním výletě, se před nimi museli v noci zabarikádovat v pokojích. Bylo to jako ve válce, řekly později děti při výslechu. "Drželi jsme se za ruce a plakali."

Útok na hranicích s Českem

Vzpomínky na místo, kde předtím v krásné přírodě strávily celý týden, se zakalily. Sem, do Saského Švýcarska přímo na hranicích s Českem, už škola ze severu Německa na výlet raději nepojede.

Saské Švýcarsko.
Saské Švýcarsko. | Foto: Zuzana Kleknerová

Ostrau je součástí Bad Schandau, hraničního města vedle Hřenska. Noviny o něm naposledy psaly letos v červnu, to když ho zatopilo rozvodněné Labe.

Tenkrát mu zbytek Německa vyjadřoval solidaritu. Teď ho kritizuje za to, že málo potírá pravicový extremismus.

Aktuálně.cz se na místo útoku vypravilo. Pár dní před německými volbami se nejen Bad Schandau, ale celý příhraniční region skutečně topí v nenávistných heslech na plakátech krajně pravicové NPD (Národnědemokratické strany Německa). Žijí tu ale i lidé, kteří s krajní pravicí aktivně bojují. A od nichž se "boj s neonacismem" jezdí učit velká část východního Německa.

Hnědé Sasko

"Samozřejmě německá," stojí na plakátu s krásnou blonďatou modrookou holčičkou. "Stop azylové povodni," vyzývá NPD hned vedle.

Foto: www.npd.de

Další dva plakáty pak přímo souvisejí se sousedním Českem: "Bojovat s kriminalitou! Zajistit hranice!" A na jiné lampě dokonce "Peníze pro babičku namísto peněz pro Romy!" (v originále "Geld für die Oma statt für Sinti und Roma", což se v němčině navíc pěkně rýmuje). 

Vzkaz je každému obyvateli saského pohraničí jasný: Přes hranice sem proudí zloději (nejen ti, co kradou barevné kovy) a drogy. A jediný, kdo s tím je ochoten něco dělat, jsou lidé z NPD.

Ještě v devadesátých letech na taková hesla slyšelo opravdu hodně Sasů. V roce 2004 tu tahle extrémně pravicová strana dostala ve volbách nevídaných 9,2 procenta hlasů.

Baštou NPD je Sasko ostatně i dnes. Byť v posledních letech slábne.

I pět let po svém historickém úspěchu, v roce 2009, se NPD do regionálního zemského sněmu v Drážďanech dostala. Hlas jí dalo 5,6 procenta saských voličů.

Dlouhá ruka NPD

A volby do Bundestagu? I tady drží v podpoře neonacistů prvenství Sasko.

Detailnější pohled dokonce prozradí, že zvláště úspěšná je NPD právě ve volebních okrscích na hranici s Českou republikou. Saské Švýcarsko - Osterzgebirge, Bautzen i Görlitz - tam všude měla krajně pravicová strana v minulých celoněmeckých volbách v roce 2009 přes pět procent.

"Zajistit hranice." Předvolební plakát krajně pravicové NPD v Bad Schandau.
"Zajistit hranice." Předvolební plakát krajně pravicové NPD v Bad Schandau. | Foto: Zuzana Kleknerová

Ruka NPD podle tamních expertů sahá až do sousedního Česka - saští neonacisté se snaží propojovat s extremisty u nás. 

Výjimečné nejsou bohužel ani fyzické útoky, jako byl ten z Bad Schandau. "Máme tu druhého těžce zraněného teenagera během dvou víkendů," upozorňuje Andrea Hüblerová z organizace RAA Sasko, která se stará o oběti extremistů.

"Naše statistika ukazuje, že v okrese (Saské Švýcarsko - Osterzgebirge) je riziko pravicového a rasistického násilí pořád ještě velmi vysoké," tvrdí.

Jak poznat neonacistu

Impozantní pískovcové skály nad řekou Labe přitom do oblasti lákají čím dál více turistů. Stále populárnější jsou i mezi Čechy. 

Sraz neonacistů v Hamburku
Sraz neonacistů v Hamburku | Foto: Reuters

Aby region o de facto jediný důležitý zdroj příjmů nepřišel, visí na řadě hotelů, restaurací, ale i na obyčejných poštovních schránkách žlutá cedule s nápisem "Saské Švýcarsko je BAREVNÉ" (Die Sächsische Schweiz ist BUNT). Kdo ji má na dveřích či domě, jako by nahlas říkal, že nesouhlasí s názory pravicových extremistů.

Kampaň vymyslela nezisková organizace Aktion Zivilcourage ze správního centra oblasti - Pirny. Vznikla už v roce 1997, jako reakce volební výsledek extremistů v Saském Švýcarsku. "Podpora NPD šla od té doby hodně dolů," řekla Aktuálně.cz členka představenstva Ramona Meiselová. "Pořád je tu ale mnoho lidí s předsudky."

Krom toho, že radí podobným organizacím v celém Sasku, vydala Aktion Zivilcourage například leták pro učitele, co přesně znamenají (i ty méně používané) nacistické symboly. Škola tak snáz rozpozná, zda nášivka na školním batohu náhodou není neonacistickou propagandou. A může včas zakročit.

Mezi projekty má také semináře o lidských právech pro děti z Pirny a Děčína. Pro Němce teď chystá, mimo jiné, přednášku o Romech v Česku.

Hrozba pro turismus

To, že je neonacismus pro Saské Švýcarsko opravdu važný problém, ale dokládá ještě jedna, na německé poměry velmi neobvyklá předvolební iniciativa. K tomu, aby v neděli nevolili NPD, vyzval občany i tamní turistický svaz.

"Pořád ještě existují politické síly, hlavně na pravém okaji politického spektra, které zpochybňují právní stát ve Spolkové republice Německo, které bojují proti tržnímu hospodářství," stojí v jeho tiskovém prohlášení. "Tomu musíme demokratickými prostředky zabránit."

Demonstrace proti neonacistům v Berlíně.
Demonstrace proti neonacistům v Berlíně. | Foto: Reuters

Text prohlášení podepsala řada prominentů regionu (včetně starosty Bad Schandau Andrease Eggerta). Svůj podpis připojila i zřejmě největší politická celebrita Saského Švýcarska - poslanec za CDU Klaus Brähmig. V Bundestagu je od devadesátých let, vede mimo jiné jeho výbor pro turismus. A teď kandiduje znovu.

Klaus Brähmig (CDU) na plakátu v Bad Schandau. Sympatizanti neonacistické NPD mu "připsali" heslo, které není jeho: "Zajistit hranice!"
Klaus Brähmig (CDU) na plakátu v Bad Schandau. Sympatizanti neonacistické NPD mu "připsali" heslo, které není jeho: "Zajistit hranice!" | Foto: Zuzana Kleknerová

Aktuálně.cz se s Brähmigem sešlo přímo na "místě činu", v Bad Schandau. "Spojování s neonacisty našemu regionu turisticky hrozně škodí," vysvětlil, proč turistický svaz zasahuje před volbami do politiky.

"Saské Švýcarsko žije z otevřenosti vůči všem, jinak nám sem nikdo nepřijede. Přitom tu máme nejmenší podíl cizinců z nečlenských zemí EU ze všech," kroutí hlavou.

Volič pod 18

V regionu, který si v Německu vysloužil nálepku "hnědý", se ale blýská na lepší časy. U těch nejmladších totiž NPD zjevně boduje čím dál míň.

V pátek tu zveřejnili výsledky "Voleb pod 18". Svůj hlas v nich odevzdaly dvě tisícovky teenagerů, hlavně středoškoláků, kteří teď ještě nevolí, k příštím volbám už ale půjdou. 

Posledně hlasovalo pro NPD 12,7 procenta z nich. Teď pravicové extremisty volila jen polovina (6,6 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy