Konec Tuska! Desítky tisíc Poláků vyšly do ulic

ČTK ČTK
14. 9. 2013 15:05
Centristická vláda Donalda Tuska, který je u moci šest let, ztrácí podporu
Momentka z protivládních protestů ve Varšavě.
Momentka z protivládních protestů ve Varšavě. | Foto: Reuters

Varšava - Desetitisíce odborářů z celého Polska ve Varšavě demonstrovaly proti sociální a hospodářské politice liberálně-konzervativní vlády premiéra Donalda Tuska.

Podle policejních údajů se kolem poledne k protestu v centru metropole sešlo na 60 tisíc lidí. Mnoho demonstrantů provolávalo požadavek "Je čas na generální stávku", další zapalovali dýmovnice a světlice. Skupiny protestujících pak vyzývaly z tlampačů k mocenské změně v Polsku.

"Žádáme rezignaci Donalda Tuska. Je to jediný způsob, jak v Polsku změnit sociální politiku," prohlásil mluvčí odborového svazu Solidarita Marek Lewandowski.

"Chceme odchod do důchodu ve věku 65 let, ne v 67 letech, jak předpokládá vládní reforma. Chceme lepší sociální politiku a také záruky ohledně platů," dodal. Zaměstnancům se nelíbí ani volnější pravidla pro pracovní dobu.

Stovky aut s demonstranty podle agentury AFP již od rozbřesku proudily směrem k Varšavě ze všech polských regionů, především pak z jihu ze Slezska, které je centrem těžebního a hutního průmyslu. Hodně lidí se čekalo také ze severopolského Gdaňsku, který je baštou hnutí Solidarita a sídlem polských loděnic.

Odboráři počítali s tím, že na demonstraci dorazí kolem 100 tisíc stoupenců Solidarity. K nim se připojily protestní pochody dalších dvou odborových centrál. K účasti na stávce vyzývaly také iniciativy blízké opoziční straně Právo a spravedlnost.

Sobotní protestní akce byly vyvrcholením čtyřdenních protestů organizovaných ve Varšavě. Na první manifestaci ve středu se podle odhadů pozorovatelů a organizátorů shromáždilo mezi 15 tisíci a 23 tisíci nespokojenci.

Centristická vláda Donalda Tuska, který je u moci šest let, ztrácí podporu. V současné době drží v parlamentu většinu rozdílem pouze jediného hlasu.

Odboráři od vlády žádají větší podporu polského průmyslu, který se jen obtížně vzpamatovává z loňského výrazně slabšího růstu. Požadují zvýšení státních výdajů na sociální zabezpečení a zdravotní péči a vyzývají Tuskův kabinet, aby ustoupil od plánu zvýšení důchodového věku na 67 let z dřívějších 60 let u žen a 65 let u mužů.

 

Právě se děje

Další zprávy