Červen 2014. Až pak nemá mít Sýrie chemické zbraně

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
Aktualizováno 14. 9. 2013 20:45
Šéfové diplomacií Ruska a USA se dohodli na plánu pro syrský režim.
John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov. Šéfové diplomacií nejmocnějších zemí světa se dohodli, co dál se Sýrií.
John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov. Šéfové diplomacií nejmocnějších zemí světa se dohodli, co dál se Sýrií. | Foto: Reuters

Ženeva - Hovoří se o velké dohodě, ale v podstatě se výsledek třídenních rozhovorů na téma "další osud Sýrie" mezi šéfy diplomacie nejmocnějších zemí světa - USA a Ruskem - dá vykládat jako jednoznačné vítězství Kremlu.

Rusko, zastoupené Sergejem Lavrovem, od počátku usilovalo o to, zastavit chystaný americký útok na Sýrii.

Ten slíbil prezident Spojených států Barack Obama poté, co vyšlo najevo, že (zřejmě) syrská armáda použila na předměstí Damašku chemické zbraně. 21. srpna tu zemřelo 1400 lidí, mezi nimi téměř polovina dětí.

Syrský diktátor Bašár Asad odmítl, že by útok nařídil a obvinil z něj opozici. Za Asada se okamžitě postavil ruský prezident Vladimir Putin, který varoval Spojené státy před "agresí".

Nyní, po třech dnech intenzivních rozhovorů v Ženevě, je na stole dohoda, která v podstatě svazuje vojenskému úderu na Sýrii ruce.

"Dohoda předpokládá, že do poloviny příštího roku nebudou v Sýrii žádné chemické zbraně," uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí USA John Kerry.

Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov okamžitě doplnil, že rozhodnutí je založeno na dohodě a kompromisu a počítá s mírovým řešením.

Body dohody

Kerry dohodu vymezil v bodech. Shoda se podle něj našla v otázce množství zbraní i v metodologii, jak tyto zbraně zničit.

Sýrie má do týdne předložit seznam svého arzenálu a nejpozději v listopadu by měli být v Sýrii inspektoři OSN. Sýrie je musí pustit do všech míst, kde zbraně skladuje. Dohoda počítá s tím, že zbraně by měly být zničeny nebo odvezeny do poloviny příštího roku.

"Není zde prostor pro manévrování a pro nic, co není plněním ze strany režimu (syrského prezidenta Bašára) Asada," řekl Kerry.

Lavrov pak znovu zdůraznil, že dohoda neobsahuje žádnou potenciální hrozbu silou.

Řekl také, že se spolu s Kerrym shodl na tom, že v případě syrské krize je třeba "se držet mírového řešení".

Pokud ovšem Sýrie dohodu nebude plnit, pak bude možné v souladu s článkem 7 Charty OSN požádat Radu bezpečnosti o přijetí rezoluce, která umožní použití síly.

Obama: Jsme připraveni jednat

Americký prezident Barack Obama později večer dohodu přivítal. Řekl ovšem, že když diplomacie selže, Spojené státy jsou nadále připraveny jednat.

Spojené státy budou podle Obamy nadále spolupracovat s Ruskem, Velkou Británií, Francií, OSN a dalšími, aby zajistily, že tento proces je možné ověřovat a že nastanou "důsledky, kdyby se Asadův režim neřídil dnes dohodnutou rámcovou dohodou".

Pokud diplomacie v syrské otázce selže, "Spojené státy zůstávají připraveny jednat", citovala Obamu agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy