Dobrá čísla, dobrý fotbal. Bavorsko zná premiéra už teď

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
13. 9. 2013 7:10
Bavoři v neděli volí. O vítězi nikdo nepochybuje, může mít i absolutní většinu.
Horst Seehofer.
Horst Seehofer. | Foto: Reuters

Mnichov - Kdo v minulých dnech přejížděl hraniční přechod v Rozvadově, Železné Rudě či na Folmavě, nemohl si nevšimnout: Bavorsko se topí v předvolebních plakátech, kolem silnic jich stojí víc, než bývá zvykem.

Bavoři totiž nevolí jen v celoněmeckých volbách do Bundestagu (ty se konají 22. září). Jdou k urnám už tuto neděli.

Krom poslanců, které pošlou do Berlína, musí obyvatelé bohaté, dvanáctimilionové spolkové země na jihovýchodě Německa vybrat zákonodárce do zemského sněmu. Tedy novou bavorskou vládu.

Kampaň před "velkými" volbami je v Bavorsku skoro stejně intenzivní jako ta před "malými".

Předvolební shromáždění, rozdávání letáků i drobných propagačních předmětů v ulicích, vzkazy na Twitteru, debaty politiků, dokonce televizní duel mezi oběma hlavními soupeři - Horstem Seehoferem z Křesťansko-sociální unie (CSU, bavorská sestra CDU) a Christianem Udem ze Sociálně-demokratické strany Německa (SPD).

Přesto - bavorské a celoněmecké volby nejsou totéž. Nejen proto, že bavorští regionální politici své voliče loví hlavně v obřích pivních stanech a nápadně často si sympatie získávají tím, že za každou druhou větou následuje vtip.

V těch bavorských je také dopředu znám vítěz.

Překvapení vyloučeno

Horst Seehofer je bavorským premiérem už pět let. A na 99 procent jím bude zase.

Jeho CSU je totiž v Bavorsku od konce války de facto neporazitelná. Prohrála jen jedinkrát - roku 1950. A pouze v letech 1954 -1957 nebyla součástí bavorské vlády.

Za velkou prohru CSU analytici považují i zatím poslední bavorské volby v roce 2008. Křesťanští sociálové je sice vyhráli, po 51 letech ale přišli o absolutní většinu. A tak museli do koalice s liberály (FDP).

Na celoněmecké úrovní je takzvaná černo-žlutá koalice (kde černá reprezentuje CDU a žlutá FDP) zcela běžná, v Bavorsku se ale koaliční soužití dvou pravicových stran s odlišnými názory museli lopotně učit.

Seehofer, jehož do čela strany i vlády vynesl právě neúspěch CSU před pěti lety, teď má dobré šance "ostudu" napravit. Podle posledních průzkumů Křesťansko-sociální unie v Bavorsku znovu sahá po absolutní většině.

Všichni proti jednomu

Podle ve čtvrtek zveřejněného průzkumu agentury Emnid dá CSU v neděli hlas 47 procent bavorských voličů. Její hlavní rival, sociální demokraté, dostanou 18 procent.

I pokud se sečtou preference všech bavorských stran, které by - alespoň teoreticky - mohly vytvořit levicovou koalici, výsledek je chabý: seskupení bavorské SPD, Zelených a Svobodných občanů má dohromady pouhých 38 procent hlasů.

Populární mnichovský starosta Christian Ude, který je sociálně-demokratickým lídrem, přitom dělá, co se dá. Analytici ale upozorňují: Ude si dokáže získat lidi ve městě. Širokou bavorskou venkovskou duši však neosloví - působí moc jako intelektuál. 

Dosud vládním liberálům pak Emnid v Bavorsku předpovídá, že se do zemského sněmu vůbec nedostanou.

Cizinci, plaťte

Také průzkumům před celoněmeckými volbami, které budou o týden později, v Bavorsku jasně vévodí Seehoferova CSU. Výzkumníci jí dokonce věští až 49 procent, čímž by v boji o křeslo kancléřky výrazně pomohla Angele Merkelové.

Přitom - mezi CDU a CSU nevládne zdaleka harmonie. Dokonce i Merkelová a Seehofer, kteří se vedle sebe usmívají z bavorských billboardů, mezi sebou vedou spory.

Tím asi nejznámějším je Seehoferův požadavek, aby řidiči osobních aut z ciziny na německých dálnicích platili mýtné. U Bavorů tím jednoznačně boduje - totéž žádá přes 80 procent z nich. Důvod? Němci platí za hranicemi všude a za všechno, tak by to mělo fungovat i opačně.

Mýtné pro cizince hájí CSU před volbami jako pitbulteriér, i když ji za to kolegové z Berlína kritizují. O ničem podobném nechce slyšet ani sama kancléřka Merkelová.

Ministerstvo pro vlast

A ještě jeden Seehoferův návrh v české kotlině zcela jistě vzbudí pozornost. Bavorský premiér před volbami hodně mluví o novém úřadu se sídlem v Norimberku, který nazývá "Heimatministerium" (Ministerstvo pro vlast).

Ale pozor, název klame. Nemá jít o resort hájící zájmy sudetských Němců, kteří slovo "Heimat" (vlast) často používají ve vztahu k Česku. Půjde o něco podobného, jako je české Ministerstvo pro místní rozvoj.

"V jeho čele nebude žádný ministr pro folklór," vysvětlil Horst Seehofer v rozhovoru pro list Passauer Neue Presse. "Bude to ministr, který se má starat o to, aby na venkově panovaly zrovna tak dobré podmínky jako ve velkých městech. To je bavorská politika - žádný region neodepisujeme, chceme, aby se všechny rozvíjely."

Zatímco se tedy například v EU stále dokola řeší, že by europarlament z úsporných důvodů neměl zasedat střídavě v Bruselu a ve Štrasburku, Bavoři chtějí naopak jedno ministerstvo vyjmout z centra a přesídlit na periferii. "Bavorsko je zkrátka předstupeň ráje," směje se premiér Horst Seehofer.

Téhož názoru jsou i němečtí novináři. "Kvetoucí hospodářství, nízká nezaměstnanost a ve fotbale úplně vpředu - Bavorům se zkrátka daří dobře," píše ve svém komentáři například deník Südwest Presse.

 

Právě se děje

Další zprávy