Rumuni budou střílet toulavé psy. Po smrti dítěte

Martin Novák Martin Novák
10. 9. 2013 15:18
Radnice v Bukurešti uspořádá referendum o hromadném vybití zvířat v ulicích
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Novák

Bukurešť- Rumunský parlament schválil zákon, který umožňuje utratit toulavé psy. zákon ukládá obcím, aby se o chycené psy bez majitelů 14 dní staraly. Pokud během dvou týdnů o ně nikdo neprojeví zájem, mohou být utraceni.

Zákonodárce přiměla k přijetí zákona smrt čtyřletého chlapce v Bukurešti na začátku minulého týdne. Smečka psů ukousala k smrti čtyřletého chlapce. Hrál si v parku Tei, matka ho nedokázala zachránit.

Podle lékařů hoch zemřel na vykrvácení, měl zranění po celém těle. Ve městě se potuluje odhadem na šedesát tisíc divokých psů.

Za posledních několik let je to třetí případ úmrtí člověka po napadení psy v Bukurešti, poprvé je však obětí malé dítě. Podle deníku Evenimentul Zilei bylo nahlášeno loni přes šestnáct tisíc případů napadení čtvernožci.

Po protestech obyvatel vypsal starosta Bukurešti Sorin Oprescu na 6. října referendum o utracení toulavých psů. Opozice Opreska kritizuje za to, že čtyři roky ve funkci nic s problémem nedělal a koná, až když zemřelo dítě.

Podle průzkumu institutu RIES podporuje "humánní" likvidaci divokých smeček zhruba 75 procent Bukurešťanů. Proti zabíjení protestují ochránci zvířat.

Server Hotnews.ro napsal, že týden po tragédii zůstává v parku Tei vše při starém. Děti si hrají na hřišti a psi se procházejí nebo leží opodál.

Podobný problém s bezprizorními a někdy agresivními zvířaty má i bulharská metropole Sofie. Na lavičce loni psi zabili osmaosmdesátiletého důchodce. Roztrhali mu obličej a muž několik dní poté vážným zraněním v nemocnici podlehl.

Další incident se týkal Němce, který zastavil s automobilem u benzinového čerpadla a šel vyhodit do koše odpadky. Vyrazila na něj smečka a rovněž skončil v nemocnici. Na rozdíl od důchodce však přežil.

 

Právě se děje

Další zprávy