Bavorská policie zasáhla proti sektě, odvezla 40 dětí

Zahraničí Zahraničí
5. 9. 2013 20:29
Zásahu se účastnilo přes sto policistů. Křesťanská sekta nemá problémy poprvé.
Foto: Isifa / Thinkstock

Nördlingen (Bavorsko) - Nejprve zavřeli jejich školu, teď si přijeli pro děti. Bavorská policie ve čtvrtek na dvou místech zasahovala proti křesťanské sektě "Dvanáct kmenů". Kvůli podezření, že ve svých zařízeních týrá nezletilé.

Členové sekty měli své děti bít, informují německá média. Zásahu se účastnilo přes sto policistů, podle internetového deníku Spiegel Online si odvezli 40 dívek a chlapců.

O odebrání dětí z kontroverzního společenství rozhodl soud v Nördlingenu. Zatím jde o předběžné opatření. "Objevily se nové důkazy o zásadním a trvalém špatném zacházení s dětmi od členů (sekty)," stojí v úředním prohlášení.

Policie už ráno přijela na dvě místa v Bavorsku: 28 dětí odvedla z kláštera u Deiningenu. Pro dalších dvanáct dětských členů společenství si přišla do domu v okrese Ansbach.

Policisty doprovázeli odborníci z úřadu péče o děti a mladistvé.

Podle toho, co píší bavorská lokální média, členové sekty nekladli žádný odpor, byť byli přechodně zbaveni rodičovských práv. Policejní akce je ale podle jejich slov "šokovala", novinářům tvrdili, že děti nebili ani jinak netýrali.

Děti z Deiningenu byly nejprve převezeny do budovy úřadu, během dne pak byly ubytovány v místních rodinách.

Indicie, že sekta své dětské příslušníky bije, se objevily už dříve. Týdeník Focus třeba napsal, že dostávaly pravidelně rákoskou.

V hledáčku úřadu pro ochranu dětí byl klášter, kde sekta pěstovala zeleninu a obilí a chovala hospodářská zvířata, už od roku 2010. Až dosud však chyběly důkazy.

Ty teď soud v Nördlingenu získal. Dokazují, že bylo "trvale ohroženo tělesné i duševní blaho dětí".

Sekta Dvanáct kmenů vznikla před 15 lety ve Spojených státech. Kvůli sexuální výchově své děti odmítla posílat do bavorských škol a založila si vlastní. Úřady ji nejprve povolily, 31. července ale povolení stáhly.

 

Právě se děje

Další zprávy