Záměr selhal. Odporné obrázky dětské kuřáky neodrazují

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 9. 2013 11:00
Grafická zobrazení následků kouření na přebalech cigaret odpuzují jen mladé nekuřáky.
Kuřáci si na nové přebaly zvyknou, odpudivý efekt se rychle vytrácí.
Kuřáci si na nové přebaly zvyknou, odpudivý efekt se rychle vytrácí. | Foto: Reuters

Stirling - Odpudivá grafická znázornění následků kouření na krabičkách cigaret nezabírají.

Obrázky nádorů plic, úst, očí či gangrény nohou mladé lidi nešokují tak, jak odborníci na závislosti doufali.

Studie Stirlingské univerzity ve Skotsku, provedená na vzorku 2 800 dospívajících ve věku od 11 do 16 let, ukazuje, že na tuto cílovou skupinu nepůsobí téměř vůbec, upozornila BBC.

Z publikace zveřejněné v odborném magazínu Tobacco Control journal nicméně vyplývá, že odpuzující přebaly od tabáku odrazují nekuřáky a lidi, kteří s cigaretami zatím pouze experimentují.

Do skupiny 2 800 dotazovaných dětí bylo zařazeno 10 % kuřáků, ostatní byli nekuřáci nebo školáci, kteří cigarety jen zkoušeli.

Zatímco skupina dětí, jež uvedly, že buď nekouří vůbec, nebo to "několikrát zkoušely", se vesměs shodovala, že je obrázky následků nikotinového zlozvyku odrazují, u těch, co už s kouřením začaly, respektive začínají, grafická varování zabírala jen ve 13 až 14 procentech případů.

Vedoucí výzkumu Crawford Moodie sice přiznal, že je malý efekt na začínající dětské kuřáky zklamáním, fakt, že děti, které cigarety ještě nevyzkoušely anebo si zapálily jen několikrát, díky grafickému varování kouřit nezačnou, je však podle něj alespoň dílčí dobrou zprávou.

Moodie zároveň upozornil, že účinnost varování snižuje to, že v celé řadě zemí zůstávají obrázky po celá léta stejné, kuřáci si na ně zvykají a odstrašující efekt se vytrácí.

 

Právě se děje

Další zprávy