Sarin je z dob SSSR. Ať ho zajistí Rusko, volají Poláci

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
2. 9. 2013 17:02
Poláci se do války v Sýrii nechystají. I když by Američané rádi.
Polští vojáci v Afghánistánu.
Polští vojáci v Afghánistánu. | Foto: Reuters

Varšava - "Přemlouvají USA Polsko k pomoci při intervenci v Sýrii?" Odpověď na otázku, kterou na svých stránkách pokládá polský server fakt.pl, zajímá nejen Poláky, ale celý svět.

Oficiální pozice je jasná: Polsko vývoj kolem Sýrie "pečlivě sleduje", navzdory kontaktům s americkými představiteli se však nechystá zapojit do vojenské operace. Tvrdí to alespoň polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Právě Sikorski jednal minulý týden s americkým kolegou Johnem Kerrym, údajně na návrh Američanů. Mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki následně potvrdil, že tématem rozhovoru byla situace v Sýrii.

Podle polských médií šéf americké diplomacie Sikorskému předložit argumenty pro intervenci USA a také důkazy, že režim syrského prezidenta Bašára Asada použil chemické zbraně.

Podle televize tvn24.pl Sikorski Američanům řekl, že se zvažované mezinárodní operace proti režimu Bašára Asada obává. Domnívá se prý, že by to mohlo vést k ještě větší eskalaci konfliktu. O situaci v Sýrii jednal i se svými protějšky z Německa, Francie a Itálie.

Sovětská technologie

Polský ministr zahraničí na sebe v souvislosti se Sýrií naposledy upozornil minulý týden. Když prohlásil, že syrský arzenál pochází ze sovětských časů.

"Domníváme se, že kdyby Rusko prohlásilo, že zajistí kontrolu syrského arzenálu chemických zbraní, mohlo by to ovlivnit vývoj událostí," řekl novinářům ve Varšavě. "Je to sovětská technologie."

Rusko by tak podle něj mohlo hrát v konfliktu se Sýrií "užitečnou roli".

Také polský premiér Donald Tusk už několikrát ujistil, že se Polsko vojenské operace účastnit nebude.

Ozbrojený útok podle něj nemůže přinést požadovaný efekt. Přesto je prý velmi reálný.

"Svět stojí na pokraji dalšího konfliktu," uvedl Tusk na víkendovém shromáždění v Gdaňsku, věnovaném 74. výročí vypuknutí druhé světové války. "Každou hodinu, každý den mohou rakety spadnout na Sýrii," varoval.

Sýrie není Irák

Přínos cíleného útoku střelami s plochou dráhou letu, o němž mluví Američané, zpochybňují i polští analytici. Grzegorz Cieślak ze střediska protiteroristického výzkumu Collegium Civitas v rozhovoru pro tokfm.pl uvedl, že letecký zásah problém chemických zbraní nevyřeší.

Zdůraznil také, že případný útok může způsobit světovou ekologickou katastrofu.

Sýrie každopádně není totéž co Irák, shodují se polská média. "Zatímco do Iráku Polsko horlivě vyslalo svá vojska, nyní premiér Donald Tusk prohlašuje, že se naše země vojenské operace v Sýrii účastnit nebude," napsal server wyborcza.pl.  "Nevím, zda to svědčí o vyzrálosti (polské) zahraniční politiky," poznamenal jeho komentátor. 

 

Právě se děje

Další zprávy