Parlament přehlasoval Camerona, je proti útoku na Sýrii

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 8. 2013 0:12
Pro případný zásah se vyslovilo 272 členů sněmovny, proti 285
Demonstrace proti útoku na Sýrii před Dolní sněmovnou v Londýně.
Demonstrace proti útoku na Sýrii před Dolní sněmovnou v Londýně. | Foto: Reuters

Londýn - Britská vláda premiéra Davida Camerona prohrála v noci na pátek hlasování ve sněmovně o podpoře pro vojenskou intervenci v Sýrii.

Ministerský předseda vzápětí podle agentur přislíbil, že názor parlamentu neobejde, ale bude respektovat. Ve stručném prohlášení po hlasování v poměru 285 ku 272 hlasům uvedl, že je jasné, že si britský lid vojenský zásah nepřeje.

Podle agentury AP sice bylo hlasování nezávazné, ale odmítnutí vojenských úderů v praxi znamená, že má Cameron svázané ruce. Premiér podle agentury Reuters prohrál "symbolické, ale důležité hlasování", které mělo vydláždit cestu k britskému připojení se k úderům v Sýrii.

Před parlamentní debatou britská vláda zveřejnila vlastní interní analýzu, podle níž by byl vojenský úder proti Sýrii oprávněný i v případě, že by jej blokovala Rada bezpečnosti OSN. Podle dobrozdání by byl útok oprávněný, protože by šlo o "humanitární intervenci".

Stejně tak vláda ve čtvrtek zveřejnila materiál britských zpravodajských služeb, podle kterého není pochyb, že v Damašku došlo k chemickému útoku. Podle zprávy neexistuje "žádný hodnověrný alternativní scénář", než že jde o dílo syrského režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy