E-cigarety způsobují rakovinu, škodí víc než normální

ČTK ČTK
27. 8. 2013 8:38
Odborníci objevili ve výparech elektronických cigaret mnoho rakovinotvorných molekul.
Spotřební daň na tabák vzrostla, odborníci ale pochybují, že tento krok bude mít efekt na snížení kouření.
Spotřební daň na tabák vzrostla, odborníci ale pochybují, že tento krok bude mít efekt na snížení kouření. | Foto: Reuters

Paříž - Odborníci objevili ve výparech elektronických cigaret značné množství rakovinotvorných molekul.

Uvádí to ve svém nejnovějším vydání francouzský časopis 60 millions de consommateurs, který se tradičně zaměřuje na ochranu spotřebitelů.

"Elektronické cigarety zdaleka nejsou tak neškodnými pomůckami, jak tvrdí jejich výrobci, a mohou vylučovat potenciálně karcinogenní látky. Není to důvod k jejich zákazu, ale k jejich lepší kontrole," řekl šéfredaktor listu francouzského státního ústavu spotřeby INC Thomas Laurenceau.

U některých elektronických cigaret je podle časopisu množství některých jedovatých látek dokonce vyšší než u normální cigarety, nejspíš z důvodu příliš rychlého ohřevu. U jiných elektronických cigaret odborníci objevili nežádoucí kovy a antimon.

List také upozorňuje, že popisky u náplní nikotinu pro elektronické cigarety mnohdy uvádějí nižší množství nikotinu, než je skutečnost. Výrobci prý také zamlčují přítomnost některých škodlivých látek v elektronických cigaretách, například některých propylenů.

"Bude nutné brát v úvahu zdravotní rizika spojená s používáním elektronické cigarety," uvedl na adresu úřadů prestižní odborný časopis 60 millions de consommateurs.

Prodej prudce roste

Francouzská ministryně sociální péče a zdravotnictví Marisol Touraineová již slíbila prosazovat zákaz prodeje elektronických cigaret nezletilým osobám, zákaz jejich užívání na veřejných místech a zákaz jejich reklamy.

Americký tisk minulý týden uvedl, že úřad pro dohled nad potravinami a léky v USA zvažuje zákaz prodeje elektronických cigaret po internetu, aby se nedostaly snadno do rukou nezletilých osob.

Prodej elektronických cigaret v posledních letech ve světě prudce roste. Jsou lákavé pro klasické kuřáky hlavně tím, že jsou zpravidla levnější a slibují zdravotní nezávadnost.

Výrobci se ale podle francouzského týdeníku Le Nouvel Observateur zaměřují i na lidi, kteří nikdy nekouřili tabákové výrobky.

 

Právě se děje

Další zprávy