Konec provokace, vítají kozáci "ne" zprávě o menšinách

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
23. 8. 2013 15:00
Zpráva ruské kozáky označila za hrozbu pro Česko. Vláda ji přijala, pak odmítla.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: ČTK

Praha/Moskva - Zvítězil zdravý rozum. Tak reagují ruští kozáci na zprávu, že ministr vnitra Martin Pecina smetl ze stolu návrh zprávy o národnostních menšinách v Česku, kterou ke schválení doporučila rada vlády řízená exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Rusnokova vláda zprávu nejprve schválila, své rozhodnutí ale následně vzala zpět. Tento týden o tom informovalo Právo

Obvinění ze "záškodnické" činnosti v Česku, které zpráva obsahovala a o němž Aktuálně.cz informovalo už letos v květnu, považují sami kozáci za "provokaci".

Třicet záškodníků

Zamítnutá zpráva upozorňovala na škodlivou činnost více než třiceti organizací, které jsou podřízeny takzvané koordinační radě působící při ruském velvyslanectví.

"Sdružení tohoto druhu by mohla být jen k pousmání, kdyby nebyla přímo řízena z Kremlu a nekladla by si za cíl prosazování své společenské autority a morálky, na základě vojenské disciplíny a velitelské podřízeností, s hlavními cíli proniknout do všech společenských a státních struktur (Parlament, vláda, orgány místní samosprávy)," stálo v příloze dokumentu doslova.

Zpráva též upozorňovala, že "z popudu velvyslanectví a kremelské administrativy v ČR začaly vznikat kozácké organizace - uniformované a ozbrojené oddíly, na zdánlivě historické tradici ruských kozáků". Jmenovala například Trojickou-Velvyslaneckou kozáckou stanici v Praze či Všekozácký svaz v českých zemích a na Slovensku.

"Nejsme národnostní menšina"

Ruští kozáci v Česku nejprve odmítali obsah zprávy komentovat s tím, že jde pouze o návrh. Teď promluvili.

"Zpráva obsahuje urážlivá a nespravedlivá tvrzení, která se nezakládají na pravdě," řekl Aktuálně.cz Michail Dzjuba, jeden z čelných představitelů občanského sdružení Všekozácký svaz českých zemí a Slovenska. Podle něj jde navíc o nedorozumění.

"Naše organizace, která navazuje na tradice z 20. let minulého století, se nikdy neztotožňovala s ruskou menšinou. Kozáci jsou zvláštní národnost. Jako třeba Moraváci v Česku," vysvětlil.

Podle něj je přinejmenším podivné, že se Rada pro národnostní menšiny činností kozáků vůbec zabývá. "Nechápu, jak specialisté z vládní rady přišli na to, že kozáci patří k národnostní menšině," uvedl. "Cílem je jen vzbudit odpor české veřejnosti k pojmu kozák," uvedl.

Zbraně jako důkaz

Dzjuba zároveň odmítl obvinění, že by jeho organizaci řídil nebo financoval Kreml. "Jsme česká organizace zaregistrovaná při ministerstvu vnitra. Veškeré naše příjmy jsou na transparentním účtu," zdůraznil. Podle něj ruské velvyslanectví nemá s činností kozáků nic společného. V kozáckém spolku, který má asi padesát členů, jsou zástupci různých národností, včetně Čechů.

Pokud jde o uniformy či zbraně, které zpráva výslovně zmiňuje, jde prý o atributy kozáckého kroje. "Zbraně mají také české spolky, které oživují historické tradice. Copak Valaši se sekerkami jsou nebezpeční? Šavle a biče jsou součástí kozácké výstroje. Koupili jsme je v obchodech, kde se prodávají suvenýry," tvrdí Dzjuba.

Jasno bude až po volbách

Kozáci v Česku teď vítají, že se má zpráva o menšinách předělat.

"Věřím, že se nová vláda podívá také na další aktivity zástupců národnostních menšin, kteří jsou financováni z českého rozpočtu," uvedl ruský zástupce ve vládním výboru pro spolupráci s orgány samosprávy Alexandr Barabanov. "Očekávám kompetentnější přístup k problematice menšin," řekl s tím, že stížností je mnohem víc než jen od Rusů.

Místopředseda Rady vlády pro národnostní menšiny Igor Zolotarev - autor pasáží zprávy o působení ruské menšiny v Česku - Aktuálně.cz řekl, že zatím nemá informace o tom, jak se teď rada zachová.

Rada je poradní orgán, který podle něj zřejmě zanikne v souvislosti s ukončením činnosti minulého kabinetu. Nová rada může vzniknout teprve po volbách, a osud kontroverzní zprávy je tak podle něj velmi nejasný.

Zolotarev, předseda občanského sdružení Ruská tradice, si ale trvá na svém: v Česku podle něj skutečně působí menšinové organizace, jejichž činnost je "proti zájmu (české) společnosti". "Vytvářejí aktivity ve prospěch cizího státu. Nárokují si právo na podporu, avšak hájí zájmy Ruska," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy