Britové zadrželi partnera muže, který píše o Snowdenovi

Michal Žák Zahraničí Michal Žák, Zahraničí
19. 8. 2013 11:47
Přítel novináře Glenna Greenwalda strávil na letišti devět hodin. Prý kvůli terorismu
Glenn Greenwald.
Glenn Greenwald. | Foto: Reuters

Londýn - Bez pěti minut devět hodin, tedy maximum, jež jim umožňuje zákon, zadržovaly britské úřady 28letého Brazilce Davida Mirandu, a to s odkazem na protiteroristický zákon.

Na tom by zřejmě nebylo nic až tak výjimečného, pokud by ovšem nešlo o životního partnera amerického reportéra Glenna Greenwalda, který začátkem června v britském listu The Guardian odhalil existenci amerického špehovacího projektu PRISM.

Miranda se navíc vracel z Londýna, kde se mimo jiné sešel s filmařkou Laurou Poitrasovou, která pomáhala se zpracováním materiálů, které Greenwaldovi poskytl někdejší technik CIA a NSA Edward Snowden.

Policisté Mirandovi na letišti Heathrow zabavili mobilní telefon, notebook, kameru, paměťové karty a další věci. Greenwald hovoří o "šikaně" a "vážném útoku na svobodu tisku", postup Scotland Yardu se nelíbí ani Brazilcům.

Zastrašování nepomůže

Mluvčí Metropolitní policie k celé události pouze uvedl, že "28letý muž byl zadržen v neděli 18. srpna v 8:05 na letišti Heathrow". A že byl bez obvinění propuštěn v 17:00.

Dostupné statistiky ukazují, že Mirandův případ je výjimečný. V 97 % případů jsou totiž podezřelí propuštěni za méně než hodinu. A jen jednoho z 2000 lidí policie zadržuje více než šest hodin.

Podle The Guardian se navíc policisté Mirandy nevyptávali na věci spojené s terorismem, ale snažili se z něj vymámit fakta týkající se Snowdena.

Ze života psance Snowdena:

"Zadržet mého partnera na celých devět hodin, odpírat mu právníka a sebrat mu velkou část věcí, to vše mělo zjevně zastrašit či odradit ty z nás, kteří jsme informovali o NSA a GCHQ (britská zpravodajská služba - pozn. red.)," je přesvědčen Greenwald.

"Postup Velké Británie představuje vážné ohrožení pro všechny novináře," napsal v prohlášení s tím, že obdobné zastrašování ale bude mít na jeho práci spíše opačný efekt.

Postup Britů kritizovala i Brazílie. Podle tamního ministerstva vnitra nelze nijak zdůvodnit zadržení "člověka, proti němuž nejsou žádná obvinění, jež by ospravedlňovala užití protiteroristického zákona".

 

Právě se děje

Další zprávy