České studenty láká cizina. Většina tvrdí, že se vrátí

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
13. 8. 2013 7:00
Nový průzkum: Mladí Češi kritizují české vysoké školství. Kvalitu hledají jinde
V cizině studují každý rok tisíce mladých Čechů. Desítky z nich tam chtějí absolvovat celé studium.
V cizině studují každý rok tisíce mladých Čechů. Desítky z nich tam chtějí absolvovat celé studium. | Foto: Reuters

Praha - Čím dál víc mladých lidí touží studovat v cizině. Češi nejsou výjimkou. Byť jich za hranice míří násobně méně, než třeba studentů ze sousedního Polska.

Motivace je nicméně stejná: tuzemské školy považují za nedostatečně kvalitní, výuku za příliš zkostnatělou.

Mladým Čechům navíc vadí třeba i to, že je pedagogové nepovažují za rovnocenné partnery. Vyplývá to z průzkumu mezi bezmála 250 stipendisty a uchazeči o stipendia Scholarship, která talentovaným studentům poskytuje Nadace Zdeňka Bakaly.

"Podle studentů panuje na zahraničních univerzitách vyšší míra tvůrčí svobody, provázanosti univerzity s praxí a kulturní rozmanitosti," vysvětluje Ondřej Pivoňka, analytik společnosti Datank, která průzkum prováděla. "Studenti v zahraničí vidí lepší příležitost k osobnostnímu rozvoji a rozvíjení kritického myšlení."

Touha po kvalitě

Devadesát čtyři procent respondentů uvedlo, že je cizina láká právě kvůli nesrovnatelně vyšší kvalitě výuky než v Česku. Sedmdesát sedm procent si od studia v zahraničí slibuje kontakty, které později využijí při budování své kariéry.

Pro "titul ze školy s dobrým jménem" si jede 62 procent dotázaných, perfektní zvládnutí cizího jazyka jako důvod uvedlo 56 procent českých středo- a vysokoškoláků.

"Mě například do Británie lákalo to, že tu lze studovat obory, které chci a které u nás studovat nelze," uvedl jeden z respondentů průzkumu, Dominik Miketa. Studuje na University od Oxford, a to pro Čechy velmi nezvyklou kombinaci - fyziku a filozofii.

Lákavá kariéra akademika

Stipendia Scholarship pomáhají nastoupit na prestižní univerzity zhruba dvacítce talentovaných Čechů ročně. Celkem jich Nadace ve světě podporuje kolem šedesátky, hlavně na školách v Británii a Spojených státech.

Čechů ale v cizině studuje mnohem víc. Ne desítky, ani stovky, ale tisíce.

Drtivá většina z nich vyjíždí do zahraničí v rámci evropského programu studentských výměn Erasmus. Ve školním roce 2011 - 2012 využilo Erasmu řes 7000 českých vysokoškoláků, o rok dříve jich bylo skoro o 600 méně.

Mířili hlavně do sousedního Německa, Francie a Španělska. Od roku 2000 studovalo díky Erasmu jinde v Evropě přes 56 tisíc Čechů.

Ambicí studentů, kterých se dotazovala společnost Datank, však není strávit v zahraničí jen semestr nebo dva. Chtějí tam studium dokončit, mnozí z nich dokonce touží zůstat i pak a udělat kariéru na britské či americké akademické půdě.

Recept? Generační výměna

"Největší část chce skutečně pokračovat v akademické dráze, relativně málo z nich potom například v byznysu," potvrzuje analytik Ondřej Pivoňka.

Stejně to udělal i Jakub Kastl. Doktorát získal v Chicagu, na jedné z deseti nejlepších amerických univerzit, kde se studuje ekonomie. Pak nastoupil na ještě lepší - na University of Standford, kde už šest let učí.

"Na doktorátu na Standfordu na ekonomii nikdy žádný Čech nebyl, pokud vím. I když se snažím, aby se čeští studenti hlásili," říká. "V tom se zásadně lišíme třeba od Poláků, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti."

České vysoké školy nenabízí podle Kastla vhodné prostředí nejen studentům, ale ani vyučujícím. "Myslím, že na českých vysokých školách je zapotřebí generační výměna," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Vrátíme se. Někdy

Z nového průzkumu ale vyplynulo ještě něco: "Talentovaní studenti... z České republiky neutíkají, naopak zkušenosti a získané kontakty chtějí využít v budoucí praxi v tuzemsku," stojí v tiskové zprávě společnosti Datank a Nadace Zdeňka Bakaly.

Převedeno do čísel - do Česka se někdy v budoucnu hodlá vrátit 72 procent dotázaných.

"Je to dobrá zpráva, odliv mozků nám nehrozí," tvrdí spoluautor šetření Ondřej Pivoňka.

Otázkou je, zda si talentovaní stipendisté - hlavně ti s dobrou zkušeností z ciziny - svůj návrat domů ještě nerozmyslí. Skoro 80 procent z nich (přesně 78 procent) totiž zároveň uvedlo, že by po studiu chtělo alespoň po určitý čas v zahraničí i pracovat.

"V nejbližší době se nevrátím, i když nechci zpřetrhat své vazby (k Česku)," říká například student Oxfordu Dominik Miketa.

"Nezbývá než doufat, že časem se lidé, kteří získají modernější vzdělání v cizině, skutečně vrátí domů a pokusí se zdejší vysoké školy změnit tak, aby byly konkurenceschopné," přeje si i vysokoškolský pedagog Jakub Kastl. I on ale zůstává v Americe.

Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, které patří i Centrum Holdings, vydavatel deníku Aktuálně.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy