Zázračná dieta? Brit se během 11 dnů zbavil cukrovky

Petr Jemelka Petr Jemelka
10. 8. 2013 11:58
Včas podchycený diabetes druhého typu lze pokořit striktním hladověním.
Hladovění není řešení
Hladovění není řešení | Foto: Aktuálně.cz

Newcastle - Včasně diagnostikovanou cukrovku druhého typu skutečně lze porazit drastickou dietou.

Pravdivost studie vědců z Univerzity v Newcastlu potvrdil jejich kolega Richard Doughty, jenž léčbu sám podstoupil.

On sám se nemilou zprávu o nemoci dozvěděl ve svých 59 letech. A lékaři ho podle vlastních slov šokovali.

"Vždy jsem byl zdravý a nikdy jsem neměl nadváhu. Celý život sportuji, na preventivní prohlídce u lékaře mi ale byla zjištěna vysoká hladina cukru v krvi - 9 milimolů na litr (mmol/l), přičemž normální hladina je 4 až 6 mmol/l ," vysvětluje Doughty.

Přišla další vyšetření, která cukrovku potvrdila. Jednalo se ale o lehčí formu diabetu, na níž měla stačit běžná dieta.

Ta ale nezafungovala, respektive zabírala velmi pomalu, napsal The Daily Mail. Po sedmi měsících se hladina cukru stále držela okolo 7 mmol/l.

S myšlenkou, že bude možná do deseti let závislý na inzulinu a riziko předčasného úmrtí vzroste o více než třetinu, se ale Richard Doughty smířit nehodlal.

Prostudoval všechny dostupné materiály a našel studii, podle níž je cukrovku druhého typu možné zcela vyléčit drastickou dietou, a to do osmi týdnů.

Tým badatele Roye Taylora doporučuje konzumovat pouze 800 kalorií denně - 600 z výživových koktejlů a 200 v čerstvé zelenině.

Tělo spálí tuk kolem orgánů

Princip je jednoduchý - Taylor vycházel z toho, že je diabetes druhého typu způsoben ztučněním jater a slinivky, což brání dostatečné produkci a funkci inzulinu.

Jeho předpoklad, že pokud tělo tuk ze slinivky a jater spotřebuje, dojde k plnému obnovení produkce inzulinu, se ukázal jako správný. Alespoň u Richarda Doughtyho a 11 dalších pacientů, jež Taylor léčil.

Teoreticky je ale taková léčba možná u každého. Vždy však pod dohledem odborníka.

"Cukrovka druhého typu je ve většině případů spojena s obezitou. Dieta je tedy první, co lékaři pacientům s tímto typem onemocnění doporučují," potvrdila Aktuálně.cz Jana Kračmeřová z 3. lékařské fakulty UK v Praze, která se výzkumem souvislosti diabetu a obezity zabývá.

"S dietou je ale nutné začít v počátečních fázích vzniku choroby. Pokud dojde až k poškození tzv. beta buněk slinivky, které inzulin produkují, bude vývoj choroby patrně nezvratný," upozorňuje.

Nezapomínat na pohyb

Důležitý je i pohyb. "Stačí opravdu i mírnější, ale pravidelná fyzická aktivita, aby se zlepšil metabolický profil," dodala Kračmeřová.

Pokud tělo přijímá tak málo energie, jako při výše zmíněné dietě, je nuceno sáhnout do vlastních zásob a zdá se, že jako první přicházejí na řadu tukové zásoby kolem vnitřních orgánů.

"Měl jsem sice pořád hlad, ale profesor Taylor říkal, že to je příznak toho, že dieta zabírá. Nejhorší hlad zahnala voda," vzpomíná Doughty. Za čtyři dny klesla hladina cukru v jeho krvi na 4,9 mmol/l.

Jedenáctý den byla už na hodnotě 4,1 mmol/l a mohl začít znovu jíst. Když Doughtyho po dvou měsících vyšetřoval praktický lékař, konstatoval, že cukrovka sama ustoupila.

"Za jedenáct dní mi klesla hladina v cukru na normální hodnoty a zůstala tak posledních sedm měsíců," shrnuje Doughty.

Účinnost potvrzují i další pacient. Příklad za všechny: třiapadesátiletý Američan Carlos Cervantes byl na prahu smrti. Vážil 120 kilogramů, prodělal infarkt, selhávaly mu ledviny a přestával vidět. V roce 2011 ale zhlédl reportáž o britské studii a začal hubnout. Za dva měsíce shodil 40 kilo a zbavil se cukrovky, která se u něj dodnes nevrátila.

 

Právě se děje

Další zprávy