Putinland u jezera zmizel, Kreml už děti politice neučí

Jiří Just Jiří Just
8. 8. 2013 10:30
Reportáž Aktuálně.cz z tábora, kde nově chtějí měnit společnost bez revoluce.
Putinův citát nad stanovým městečkem.
Putinův citát nad stanovým městečkem. | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Na břehu ledovcového jezera Seliger v Tverské oblasti na západě Ruska se každé léto koná mládežnické fórum.

Do malebného prostředí s borovicovými lesy, hned v sousedství novoklasicistického kláštera Nilova pustyň, se od roku 2005 sjíždějí mladí aktivisté.

Tábor Seliger měl ještě do nedávna reputaci místa, kde prokremelským aktivistům vlévají do hlav poučky, jak bojovat s nepohodlnými odpůrci ruského režimu. Svou roli měl sehrát i genius loci.

Místo nedaleko kláštera bylo údajně pro fórum vybráno záměrně.

Ve 20. a 30. letech minulého století z Nilovy pustyně bolševici udělali vězení pro mladistvé a poté sloužila jako tábor pro válečné zajatce z obsazeného Polska. Více jak 6000 polských důstojníků bylo zde v roce 1940 na Stalinův rozkaz popraveno.

Na letošním Seligeru ovšem nebylo po kulturní revoluci mladých ruských svazáků ani stopy.

Malá enkláva

Mládežnické fórum od okolního světa odděluje zelený plot s kůly v barvách ruské trikolóry, připomínající hraniční sloupky, a nekompromisní ochranka.

Bez speciální visačky přes ni nikdo do tábora neprojde. Chlapíci v maskáčové uniformě porovnávají údaje na jmenovce s občankou. Seliger totiž není žádné skautské jamboree, ale malá enkláva s vlastními pravidly.

Za závorou však návštěvníka nečeká Putinland. Kult osobnosti, který by se dal na ruským státem organizovaném fóru očekávat, zde nepanuje. Ve stanovém městečku pouze visí několik neškodných motivujících transparentů s výroky ruského prezidenta Vladimira Putina a premiéra Dmitrije Medveděva.

"Dříve podél hlavní scény byly pověšeny velké podobizny Putina a Medveděva. Jednou ale přišel tak silný vítr, že je svrhl na zem. Pověrčivý organizátoři nechtěli riskovat, proto tam od té doby nevisí," vysvětlil jeden ze stálých účastníků Seligeru.

Nyní naproti hlavní scéně stojí jen jakási několikametrová ruská verze robota transformera.

Stany, polní kuchyně a hvězdy

Mládežníci na fórum přijíždějí nejen ze všech koutů Ruska, ale také z Ukrajiny nebo Moldavska.

Místo luxusního odpočinku je ale čeká pravý tábornický život se spaním ve stanu, jídlem z polní kuchyně a mytím ve studeném jezeře.

Mírné nepohodlí kompenzuje obšírný program. Po celý týden jejich pobytu se v diskusních pavilonech, tematicky rozmístěných po celém táboře, konají přednášky nebo workshopy.

Organizátoři proto na lekce zvou známé ruské politiky, populární občanské aktivisty, novináře, blogery a nebo byznysmeny.

Letos nebude také chybět hlavní hvězda fóra - prezident Vladimir Putin. Ten, jako tradičně, Seliger navštíví začátkem srpna.

Granty bez revoluce

Na první ze tří turnusů se (kromě mladých podnikatelů a žurnalistů) sjeli hlavně aktivisté, kteří hledají podporu pro své mládežnické projekty. Seliger jim nabízí možnost získat granty, partnerství s velkými firmami nebo stáže v zahraničí.

Jak říká Taťjana, osmnáctiletá studentka prestižní moskevské univerzity, politika ji nezajímá a nikdy nebyla stoupenkyní státostrany Jednotné Rusko. Na tábor prý přijela proto, že chce pomáhat lidem a získat nové zkušenosti. "Rozhodně nechci, aby v Rusku byla revoluce," tvrdí.

Právě na to se vší pravděpodobností spoléhá ruský režim. Na fóru chce motivovat mladé Rusy, aby měli zájem zlepšit společnost bez prudkých změn, jež by mohly otřást vládnoucími elitami. A aby se stali součástí hnutí mírného pokroku v mezích zákona.

Zlepšit Rusko by si přála také Marija z Jaroslavle. "Můj projekt se nazývá Dobročinný večer Otevři své srdce. Jedná se o dobročinný koncert s bohatým programem, jehož výtěžek jde na léčení těžce nemocných dětí. Je to lokální projekt, který se koná jen v Jaroslavli," vysvětluje.

Na Seliger přijela se svou kamarádkou Olgou, která se snažila prosadit svůj projekt bezplatné právní poradny, poprvé. "Můj projekt byl dobře ohodnocen, ale grant jsem nakonec nedostala," říká trochu roztrpčeně Marija.

 

Právě se děje

Další zprávy