Jsme jen lidé! křičel strojvůdce po nehodě rychlovlaku

Martin Novák Reuters Zahraničí Martin Novák, Reuters, Zahraničí
25. 7. 2013 6:54
Souprava vykolejila v zatáčce u španělského města Santiago de Compostela. Zemřelo 78 lidí
Foto: Reuters

Madrid - Tragédií skončila středeční jízda španělského rychlovlaku Alvia z Madridu do Ferrolu na severozápadě země.

Vlak vykolejil v zatáčce poblíž města Santiago de Compostela. Zemřelo nejméně 80 lidí, z toho čtyři po převozu do nemocnice. Ale počet obětí zřejmě ještě poroste. Dalších 178 osob utrpělo zranění, dvě desítky pasažérů jsou v kritickém stavu.

Některé vagony po nehodě vzplály.

Příčinou nehody byla pravděpodobně příliš velká rychlost, s níž souprava rychlovlaku vjela do zatáčky u Santiago de Compostela. Deník El País píše o 180 kilometrech za hodinu, přitom povolená rychlost je v tomto úseku jen osmdesát kilometrů za hodinu.

Policie vyšetřuje dvaapadesátiletého strojvůdce, který vlak řídil, zatím však nebyl z ničeho obviněn.

El País rovněž napsal, že strojvůdce po nehodě přiznal, že jel rychlostí až 190 kilometrů v hodině a neustále křičel do vysílačky: "Jsme jen lidé! Jsme jen lidé!"

Nehoda se stala v čase 20:42. "Seběhlo se to tak rychle. Měl jsem pocit, jako kdyby se vlak celý zkroutil. Vagony se vršily jeden na druhý," řekl novinářům pasažér Ricardo Montesco.

"Byl jsem ve druhém vagonu. Pokusili jsme se dostat spodem z hromady vagonů a pak jsme uviděli, že část vlaku hoří. Ve druhém vagonu jsem viděl mrtvé," uvedl dále.

Lidé žijící v okolí trati popisují pro španělská média, jak slyšeli ohlušující rány a mračna prachu. Záchranáři a policisté se na místo dostali pět minut po havárii.

"Některým mrtvým zvonily v kapsách mobilní telefony," uvedl se slzami v očích policista.

"Přicházím z pekla. Nedokážu ani říci, jestli to, co hoří, je zadní lokomotiva či vagón nebo co," citoval deník ABC Jaimeho Tizóna, jednoho z prvních zasahujících hasičů.

Jeden ze svědků události popsal rozhlasové stanici Radio Galega, že slyšel mohutnou explozi a viděl, jak se jeden z vagonů u konce soupravy vymrštil a odlétl několik metrů. Deník El País uvedl, že jeden z vagonů vylétl pět metrů do výšky a skončil patnáct metrů daleko od místa nehody.

Vlak přepravoval okolo 240 pasažérů. Havaroval nedaleko španělského poutního města Santiago de Compostela, kam se sjíždějí křesťané na tradiční slavnost. Ta byla v reakci na tragédii zrušena.

Vykolejilo osm vagonů. Šlo o vlak Alvia, což je jeden z nejrychlejších typů strojů na španělské železnici. Španělsko má jednu z nejmodernějších sítí rychlovlaků v Evropě. Soupravy AVE jezdí rychlostí skoro 300 kilometrů za hodinu.

Středeční nehoda je nejhorší v historii země a nejhorší v Evropě od roku 1998, kdy při vykolejení soupravy u německého Eschede přišlo o život 101 lidí.

Do místa nehody se sjely desítky vozů záchranářů, kteří vyprošťují zraněné z poničených vagonů. Na záběrech španělské televize TVE jsou vidět těla obětí přikrytá pokrývkami, které leží vedle hořících vagonů, zatímco se hasiči pokoušeli dostat do těžko přístupných prostor deformovaných částí vlaku.

Premiér vyhlásil 7 dní smutku

Španělský premiér Mariano Rajoy v souvislosti s neštěstím vystoupil na mimořádném tiskovém brífinku, aby vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí, poděkoval záchranným složkám a slíbil důkladné vyšetření příčin tragédie.

Zároveň oznámil, že vláda vyhlásí 7denní státní smutek.

"Je to nejtěžší svátek svatého Jakuba v mém životě, dovolte mi, abych za sebe a za všechny Španěly vyjádřil hlubokou soustrast všem pozůstalým. Nezůstanete sami, stojíme za vámi," prohlásil premiér.

Vyšetřování podle něj probíhá ve dvou liniích - na policejní a drážní. V současné době je ale podle něj rychlá identifikace obětí. "Vím, že nejhorší je čekaní," prohlásil Rajoy.

Španělský ministerský předseda zároveň ocenil projevy solidarity mezi lidmi a připomněl, že před nemocnicemi stály fronty až 500 lidí, kteří přišli darovat krev.

Nemocnice v Santiagu de Compostela, která přijímala zraněné, v noci naléhavě žádala o dodávky krve. Pomáhala jí v tom i španělská policie, která občany vyzývala k dárcovství přes svůj - rekordně sledovaný - účet na Twitteru.

Nehoda se podobá tragédii, která se odehrála v roce 1974 na nádraží v Záhřebu. Tam vykolejil vlak ze stejného důvodu: příliš rychle vjel do zatáčky. Tehdy zemřelo 153 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy