Snowden nedostal povolení k odchodu z letiště

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
24. 7. 2013 14:30
Areál Šeremeťjeva měl opustit ve středu, ale nestane se tak.
Demonstrace za Snowdena.
Demonstrace za Snowdena. | Foto: Reuters

Moskva - Bývalý konzultant amerických tajných služeb Edward Snowden, který se v Rusku ukrývá před americkou justicí, ještě neobdržel dokument, který ho opravňuje k opuštění tranzitu moskevského letiště Šeremeťjevo.

Jeho ruský právník Anatolij Kučerena tak dementoval informace, že Američan povolení už má a ještě během středy letiště opustí.

Agentura Interfax oznámila, že Kučerena ve středu jednal s pracovníky ruské Federální migrační služby o poskytnutí dočasného ruského azylu pro svého amerického klienta.

Snowden o dočasný azyl požádal 16. července a ruské úřady měly na potvrzení jeho žádosti týden.

Procedura přiznání azylu podle ruských zdrojů může trvat až tři měsíce, k opuštění tranzitního prostoru ale Snowdena opravňuje pouhé potvrzení, že žádost podal. Právě toto potvrzení mu ruští úředníci zatím nepředali.

"Problém ještě není vyřešen. Snowden to přijal s pochopením," řekl Kučerena poté, co se s Američanem setkal. Zdůraznil, že žádost o azyl nebyla zamítnuta, ale posuzuje se; uprchlík se prý stal "obětí" ruské byrokracie. Podle některých médií ovšem není vyloučeno, že za změnou plánů může být i americký tlak na Moskvu.

Tentokráte se advokát zdržel jakéhokoli odhadu, dokdy by úřady mohly Snowdenovi poskytnout prozatímní doklady, opravňující k cestování po Rusku. Formálně mají na vyřízení Snowdenovy žádosti o dočasný azyl, podané 16. července, tři měsíce. Přinejmenším po tuto dobu má uprchlík také zaručeno, že jej Rusové nevydají Američanům.

USA naléhají na vydání uprchlíka

Washington mezitím požádal Moskvu o "objasnění" případných změn ve Snowdenově postavení. "Snažíme se získat objasnění od ruských úřadů ohledně postavení pana Snowdena a veškerých změn, které se ho týkají," uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney na okraj protichůdných zpráv o situaci uprchlíka. "Veškeré kroky, které by Snowdenovi dovolily opustit letiště, by byly hluboce neuspokojivé," varoval šéf americké diplomacie John Kerry, který v telefonátu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem opět naléhal na uprchlíkovo vydání.

Advokát Kučerena v předchozích dnech rozšířil zprávu, že Američan ve středu opustí tranzit. Když se pak právník vydal na letiště, vzápětí se z několika zdrojů rozšířila zpráva, že nese uprchlíkovi kýžené povolení a Snowdenův odchod z letiště je už na spadnutí. Místo dokladů však advokát předal Snowdenovi ruskou beletrii, džíny a pár triček. A místo s Američanem předstoupil Kučerena před novináři s tvrzením, že prý Snowden pomýšlí usadit se v Rusku natrvalo, "najít si zde práci a nějak si zařídit život".

"Po získání dokumentů se nechystá nikam z Ruska odjet, nazval Rusko konečnou zastávkou svého putování," prohlásil advokát s připomínkou, že po pěti letech trvalého pobytu by Snowden mohl získat ruské občanství.

Čekání na azyl si Snowden může krátit četbou knih, které mu advokát přivezl. Buď Dostojevského románu Zločin a trest nebo Čechovových povídek. Dělá prý také pokroky v ruštině, ve které dokáže říci "ahoj", "tak zatím" či "zavolám ti". A taky vzkázal pozdravovat děvčata, která mu nabídla útočiště a sňatek.

Američan vyzradil informace o tajném programu Prism, kterým americké tajné služby sledují internetovou komunikaci po celém světě. Do Moskvy přiletěl v červnu z Hongkongu, kde se skrýval. USA žádají jeho vydání, ale neúspěšně.

Snowden má pobývat v Rusku jen přechodně, o trvalý azyl usiluje ve Venezuele, jejíž vláda s tím souhlasí.

Snowdenova aféra se jeví dalším zdrojem napětí mezi Moskvou a Washingtonem, který se v posledních dnech vyhýbá jasnému potvrzení, že Barack Obama v předvečer zářijového summitu G20 v Petrohradu zavítá do Moskvy na separátní schůzku s Vladimirem Putinem.

 

Právě se děje

Další zprávy