Nebudit, nařídila královna. Zajímavosti o následníkovi

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
22. 7. 2013 15:26
Jedenáct více i méně známých faktů o britském královském potomkovi
Foto: Reuters

Londýn - Británie čeká na narození potomka prince Williama a vévodkyně z Cambridge Kate. Agentura AFP sestavila více i méně zvláštní a zajímavá fakta kolem královského miminka:

Potomek Drákuly i Mohameda

Dítě bude vzdáleně příbuzné s transylvánským vládcem z 15. století Vladem III. známým také jako Napichovač, který byl předlohou slavného románu Drákula. Odborníci také vystopovali rodinné kořeny k islámskému sultánovi, o němž se předpokládá, že byl potomkem proroka Mohameda.

Finové poslali prezervativy

Finsko obdarovalo Williama a Kate speciálním "dětským balíčkem", jaký dostávají v této severské zemi všechny nastávající maminky. Obsahuje mimo jiné oblečky pro miminko, kruhové vložky do podprsenky a dokonce i prezervativy.

Ministryně na porod dohlížet nebude

Bývalo zvykem, že na porod královského potomka dohlížel ministr vnitra, aby zajistil, že novorozeně nebude vyměněno. Naštěstí pro Kate byla tato tradice zrušena v roce 1936.

Zůstane bez příjmení?

Dítě nemusí mít příjmení, ale pokud by William a Kate nějaké chtěli, pak si mohou vybrat mezi možnostmi Mountbatten-Windsor, Wales a Cambridge.

Slavit bude celý svět

Významná světová místa, jako jsou Niagarské vodopády, torontská věž CN Tower či fontány na londýnském Trafalgarském náměstí, se zbarví do modra nebo do růžova na oslavu narození dítěte podle toho, zda půjde o chlapce, nebo holčičku.

Novináři čekali tři týdny

Novináři tábořili před nemocnicí Panny Marie v Londýně, kde Kate rodí, tři týdny. Když měl v roce 1982 přijít na svět princ William, bylo to docela jiné. Jeho matka princezna Diana obalamutila tisk, když oznámila, že se syn narodí 1. července; na svět přišel o deset dní dříve, což média naprosto zaskočilo.

Alexandra, nebo George?

Vsadit se dá na cokoli od jména dítěte až po barvu vlasů. Mezi favority bookmakerů patří Alexandra pro holčičku a George pro chlapce. Ovšem velké peníze se dají vyhrát, pokud by se William a Kate rozhodli pro méně pravděpodobnou variantu - například na prince Waynea je poměr sázek 500:1.

Ještě se nenarodil(a) a už je na Wikipedii

Dítě už má vlastní stránku na internetové encyklopedii Wikipedia nazvanou "dítě vévody a vévodkyně z Cambridge".

Australská premiérka upletla klokana

Bývalá australská premiérka Julia Gillardová pro britského královského potomka upletla klokana.

Měl by to být David, míní Beckham

Fotbalista David Beckham skromně navrhl, že by měli William a Kate pojmenovat dítě podle něj. "Myslím, že by to měl být David," řekl v rozhovoru. "Tedy pokud to bude chlapec."

Královnu nebudit

Pokud se královský potomek narodí v noci, bude podle listu Daily Telegraph oznámeno veřejnosti jeho narození až poté, co se ráno vzbudí královna.

Rak, nebo lev?

Jestliže se dítě narodí ještě dnes, narodí se ve znamení Raka, v případě, že ale přijde na svět až pozdě večer či v úterý, půjde o Lva. Podle astrologa Patricka Arundella bude ovšem osobnost královského potomka nejspíš více ovlivňovat právě znamení Raka. Jestliže bude Rak, bude více konvenční, Lev by měl být naopak průkopníkem určitých změn, říká astrolog. "Ať tak či onak, on či ona budou každopádně velmi zajímavou, charismatickou, okouzlující, citlivou a starostlivou osobností," dodal Arundell.

Pro ty, jimž už Royal Baby leze krem

S ohledem na záplavu informací kolem královského porodu se některá britská média snaží vyjít vstříc čtenářům, které tato událost nezajímá. Deník The Guardian například nabízí po příslušném překliknutí svou internetovou verzi určenou příznivcům republiky, kde na zprávy o královské rodině nenarazíte.

 

Právě se děje

Další zprávy