Odsouzenec, co změní Rusko. Profil jediného carova soka

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
18. 7. 2013 15:01
Alexej Navalnyj má charisma a pověst bojovníka s korupcí. Jen on může porazit Putina
Foto: Reuters

Moskva - Charismatický řečník, odhodlaný bojovník s korupcí a jediný skutečný rival ruského prezidenta Vladimira Putina.

Takovou má pověst Alexej Navalnyj, který byl ve čtvrtek odsouzen za zpronevěru k pěti letům ve vězeňském táboře.

Navalnyj se narodil 4. června 1976, vystudoval na moskevské Univerzitě přátelství národů práva a později, na akademii při ruské vládě, i finančnictví. Má za sebou také půlroční studium na Yaleově univerzitě.

Do ruské politiky vstoupil v roce 2000 v řadách liberální strany Jabloko, z níž byl ale v roce 2007 vyloučen za nacionalismus.

Kritickými názory třeba na přistěhovalectví Kavkazanů do Ruska se Navalnyj nijak netají. Osobně se účastnil i pochodů ruských nacionalistů.

Whistleblower...

Po vyloučení z řad liberální opozice se do boje s režimem pustil na vlastní pěst. Proslul tím, že si kupoval pár akcií polostátních koncernů, jako je plynárenský obr Gazprom, ropná firma Rosněfť či mocná banka VTB, aby se jako menšinový akcionář i v soudních bitvách domohl přístupu k informacím o hospodaření.

Následně ve svém blogu odhaloval nepravosti, zpronevěry a korupci. Loni založil fond boje s korupcí, financovaný z darů sympatizujících podnikatelů.

... i bojovník se zloději a šejdíři

Právě Navalnyj vymyslel a zpopularizoval přezdívku "zloději a šejdíři", která se od té doby hojně používá jako označení pro vládnoucí stranu Jednotné Rusko. Po parlamentních volbách v prosinci 2011, provázených podezřeními z přehmatů a falšování, vedl protesty.

Dokázal dav přimět ke skandování hesel jako "Moc jsme my!" či "Nic nezapomeneme a nic neodpustíme!". Vězeňskou celu tehdy poznal i zevnitř. Během demonstrací byl dvakrát odsouzen k 15 dnům za mřížemi.

Domácí i západní tisk mu věští velkou budoucnost, časopis Time jej loni zařadil jako jediného Rusa mezi sto nejvlivnějších osobností světa.

"Jednoho dne je porazíme a pak je posadíme za mříže," prohlásil v začátcích procesu. "Sám jsem si vybral svůj osud," dodal s vědomím, že jej politika nejspíš dovede do vězení.

Sedmatřicetiletý Navalnyj má s manželkou Julijí dvanáctiletou dceru Darju a pětiletého syna Zachara.

 

Právě se děje

Další zprávy