Putinův rival Navalnyj půjde na pět let za mříže

Zahraničí Zahraničí
18. 7. 2013 9:54
Alexej Navalnyj se podle soudu dopustil podvodu za 16 milionů rublů
Měl pravdu. Soudce de facto přečetl obžalobu a poslal Navalného na pět let za mříže.
Měl pravdu. Soudce de facto přečetl obžalobu a poslal Navalného na pět let za mříže. | Foto: Reuters

Kirov - Sedmatřicetiletý Alexej Navalnyj, bojovník proti korupci a jeden z čelných představitelů ruské opozice, podle soudu sám porušil zákon. Má za to jít na pět let do vězení.

Soudce Sergej Blinov ho v Kirově uznal vinným z podvodu, v rámci něhož měl připravit lesní podnik o 10 000 metrů krychlových dřeva, čímž způsobil škodu 16 milionů rublů.

Navalného údajný společník při zpronevěře, podnikatel Pjotr Oficerov si má podle verdiktu odpykat čtyři roky. Oba mají navíc zaplatit po půl milionu rublů pokuty (zhruba 300 tisících korun).

"Soud shledal, že Navalnyj zorganizoval zpronevěru majetku oblastního podniku Kirovles," uvedl soudce. Odsouzený zareagoval odevzdaným úsměvem, hlásí z Kirova zpravodaj BBC Daniel Sandford.

"To je hezké. Jen se tu beze mne nenuďte a hlavně se neflákejte. Žába sama od sebe z ropného pramene neseskočí," stihl odsouzenec napsat na Twitteru, než mu strážci nasadili pouta a odvedli ze soudní síně do cely.

Podle ruských zákonů Navalnému hrozil až desetiletý trest, prokurátor žádal o čtyři roky méně.

Ze Západu už zazněla kritika

Západ zareagoval tradičními projevy nesouhlasu s počínáním Kremlu. Znepokojení vyjádřila Evropská unie i některé členské země jako Německo či Francie. Kancléřka Angela Merkelová dala v prohlášení najevo pochybnosti, zda byl proces skutečně trestněprávní záležitostí.

Spojené státy jsou podle velvyslance v Moskvě Michaela McFaula "hluboce zklamány odsouzením Navalného ze zjevně politického důvodu".

Ozval se i bývalý ruský prezident Michail Gorbačov. Prohlásil, že je nepřijatelné využívat justici proti politickým odpůrcům. V krátkém komuniké rovněž s politováním konstatoval, že tento případ "bohužel potvrdil, že (v Rusku) nemáme nezávislou justici".

S politickou kariérou může být konec

Jeden z nejhlasitějších odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina ve středu oznámil kandidaturu na moskevského starostu a nechal se slyšet, že by se v roce 2018 rád ucházel i o post hlavy státu. Verdikt soudu mu ale politickou kariéru může zhatit.

Prezident Putin totiž počátkem roku v Dumě prosadil zákon, který odsouzeným zakazuje kandidovat ve volbách. Jeho politické ambice jsou nadobro pohřbeny, poznamenává agentura RIA Novosti.

Na totéž upozorňuje i německý Spiegel. "Rozsudkem ztrácí Navalnyj právo na politickou činnost," píše. V ruské politice byl přitom vnímán jako jeden z mála možných soupeřů Putina.

Dobojováno však ještě není. Volební komise v Moskvě již dříve avizovala, že by Navalnyj mohl být vyloučen ze zářijových voleb starosty metropole teprve poté, co se rozsudek stane pravomocným a obhajoba už se nechala slyšet, že se odvolá.

Opoziční aktivista jakoukoliv vinu odmítá. Proces je podle něj motivován politicky a má zastrašit opozici. "Blinov prostě čte obžalobu," reagoval obžalovaný na Twitteru během čtení rozsudku, které trvalo téměř tři a půl hodiny.

Podvodu se měl opozičník a populární bloger dopustit v roce 2009. Oficerov, obviňovaný, že jako ředitel podniku prodával dřevo za sníženou cenu, odmítl dohodu s obžalobou výměnou za mírnější trest. "Mám pět dětí. Nyní mě ještě potřebují. Ale kdybych přijal dohodu, tak by se mě ptali, až vyrostou: táto, co si to udělal?" vysvětlil.

Ještě před vynesením verdiktu Alexej Nevalnyj vzkázal, že se nevzdá. "Pokud si někdo myslí, že po šesti letech dostanu strach a uteču, je na velkém omylu," uvedl s tím, že bude v protikorupčních a politických aktivitách pokračovat tak, aby pomohl obyvatelům své země.

Opozice už do Moskvy svolává demonstranty

Alexej Navalnyj svou popularitu získal jako neúnavný bojovník s korupcí, když například zveřejnil dokumenty státní společnosti Transněft o rozkradení asi čtyř miliard dolarů při stavbě ropovodu z východní Sibiře k pobřeží Tichého oceánu.

Na svém blogu též vytrvale kritizuje ruského prezidenta. "V putinovském Rusku miliardáře nedělá talent a pracovitost, ale členství ve správném chatařském družstvu," napsal například krátce před (zatím) posledním zvolením Vladimira Putina.

V Moskvě se po odsouzení Navalného v 900 kilometrů vzdáleném Kirově čekají masové protesty opozice. "19:00. Tiše, pokojně a až do konce," píší v oznámení o večerní demonstraci na Twitteru její organizátoři a Navalného příznivci.

Moskevská policie už ve středu podnikla preventivní opatření, aby očekávaným protestům zabránila.

 

Právě se děje

Další zprávy