Snowden z letiště: Požádám Rusko o dočasný azyl

Zahraničí ČTK Petr Jemelka Zahraničí, ČTK, Petr Jemelka
12. 7. 2013 23:25
Americký whistleblower to oznámil na moskevském letišti Šeremeťjevo
Edward Snowden promlouvá k ruským bojovníkům za lidská práva.
Edward Snowden promlouvá k ruským bojovníkům za lidská práva. | Foto: Reuters

Moskva - Třicetiletý Edward Snowden znovu požádá Rusko o poskytnutí dočasného azylu. dle Snowdenova prohlášení, zveřejněného na serveru WikiLeaks, žádost si hodlá podat ještě v pátek.

Pro udělení azylu se už vyslovili šéfové obou komor ruského parlamentu Sergej Naryškin a Valentina Matvijenková.

Je příliš vysoké riziko, že Snowdena by (v USA) čekal trest smrti, a to Rusko prostě nemá právo připustit," prohlásil Naryškin, který předsedá Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu.

Snowdena považuje za "ochránce práv milionů a milionů lidí po celém světě".

Žádá o pomoc, než bude moci odletět do Jižní Ameriky

Americký whistleblower to oznámil na moskevském letišti Šeremeťjevo, kam si pozval zástupce humanitárních organizací.

"Vzhledem k nemožnosti cestovat, mi nic jiného nezbývá," The New York Times.

Někdejší technik CIA a NSA, který vyzradil existenci tajného sledovacího programu PRISM, tím narážel na fakt, že je uvězněn v tranzitním prostoru letiště.

Snowden "požádal o pomoc se získáním útočiště v Rusku, než bude moci odletět do Latinské Ameriky", uvedla podle agentury Interfax Taťjana Lokšinová z moskevské kanceláře Human Rights Watch.

"Chce požádat o politický azyl v Ruské federaci, třeba i jen dočasný," řekl šéf moskevské odbočky Amnesty International Sergej Nikitin podle ITAR-TASS s tím, že následně Snowden "nevylučuje přelet do jedné z latinskoamerických zemí".

Vězněm na letišti

Spojené státy Snowdenovi zneplatnily pas, a tak nemůže ani na ruskou půdu, ani do letadla. Požádal sice o azyl ve 21 zemích (Bolívie, Nikaragua a Venezuela mu už pomoc přislíbily), ovšem to neřeší, jak by vycestoval. USA i jejich spojenci ho totiž chtějí zatknout.

Američan už jednu žádost o azyl v Rusku podal, ale stáhl ji poté, co prezident Vladimir Putin minulý týden prohlásil, že by musel skončit s "protiamerickou činností".

Asi desítku ruských bojovníků za lidská práva proto Snowden v pátek na letiště pozval, aby je požádal o přímluvu u ruských úřadů. Nechce totiž přijmout Putinovu podmínku.

Mluvčí Kremlu však podle agentury Reuters vzápětí reagoval prohlášením, že podmínka platí a Kreml Snowdenovu novou žádost o azyl zatím neobdržel.

Příběh novodobého psance obrazem:

Nechci škodit USA

Whistleblower ale před aktivisty zopakoval, že jeho záměrem není škodit USA. "Jsem patriot. Účelem žádné z aktivit, které dělám nebo plánuji udělat, není poškodit Spojené státy. Přeji USA úspěch," řekl.

I během pobytu v Rusku chce být veřejně aktivní. Plánuje mimo jiné sepisování blíže nespecifikovaných peticí.

Americké úřady usilují o Snowdenovo vydání, aby jej mohly postavit před soud za prozrazení tajných programů týkajících se sledování internetové a telefonické komunikace v globálním měřítku.

Zrušily také platnost Snowdenova cestovního pasu, a proto zřejmě nemůže odletět z Moskvy, kam dorazil z Hongkongu 23. června.

Advokát Anatolij Kučerena, který nabídl Snowdenovi své služby, odhadl, že azylové řízení by mohlo trvat "dva až tři týdny".

Za uprchlíka se také postavilo sdružení jihoamerických států Mercosur, které v prohlášení z dnešního summitu v Montevideu odsoudilo americké "špionážní aktivity porušující práva našich občanů" i zpochybňování práva na udělení azylu.

K Snowdenově případu se také poprvé vyslovila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, a to s tím, že svědčí o "potřebě chránit lidi, kteří odhalují informace dotýkající se lidských práv, jakož i důležitost respektování práva na soukromí".

 

Právě se děje

Další zprávy