Sextremistka na Ukrajině podřízla kříž, dostala azyl

ČTK ČTK
8. 7. 2013 22:45
Spoluzakladatelce hnutí Femen na Ukrajině vyhrožovali, azyl získala ve Francii
Inna Ševčenko.
Inna Ševčenko. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Francie udělila azyl aktivistce, která loni v Kyjevě motorovou pilou podřízla křesťanský kříž. Třiadvacetiletá spoluzakladatelka hnutí Femen Inna Ševčenková požádala o azyl kvůli výhružkám, které začala dostávat, když loni v srpnu s odhaleným poprsím pokácela čtyřmetrový dřevěný kříž. Učinila to na protest proti věznění ruské feministické a punkové skupiny Pussy Riot.

Tři členky Pussy Riot byly tehdy právě souzeny v Moskvě kvůli výtržnosti v hlavním ruském pravoslavném chrámu, kde u oltáře zpívaly "punkovou modlitbu". Chtěly tak protestovat proti tomu, že hlava pravoslavné církve prý před prezidentskými volbami podporovala Vladimira Putina.

Putin se i tak do Kremlu vrátil. Dvě punkerky byly odsouzeny na dva roky do vězeňského tábora, třetí vyvázla s podmínkou. Kritici hnutí Femen tvrdili, že dlouhovlasá blondýnka Ševčenková nepodřízla pravoslavný, ale řeckokatolický kříž, vztyčený k uctění obětí komunismu.

Měsíc po činu Ševčenková uprchla z Kyjeva do Paříže, a to prý za dramatických okolností, aby se zbavila dohledu agentů ukrajinské tajné služby. Ti se ji údajně chystali zatknout. Do Francie Ševčenková přijela na turistické vízum.

Žádost o azyl si podala v únoru. Nyní oznámila, že francouzské úřady "nedávno" uznaly, že je politickou uprchlicí. To ale není možné ověřit, protože jde o "důvěrnou" informaci. Aktivistka nicméně ukázala dokumenty, které udělení azylu potvrzují.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hnutí Femen Ševčenkovou současně pověřilo, aby ve Francii vybudovala regionální pobočku, která se má teď podle ní stát hlavním ústředím. "Byl to krok k přeměně Femen z národního v globální hnutí," prohlásila. Hnutí, známé akcemi napůl vysvlečených demonstrantek od roku 2010, se chystá otevřít "školy revoluce", aby Francouzky a další aktivistky naučilo protestovat. První "výcvikové středisko nového feminismu" spustilo hnutí v Paříži loni v září.

Ve Francii aktivistky Femen pořádaly například protidemonstrace vůči protestům proti povolení homosexuálních sňatků. Dvě francouzské aktivistky a jedna Němka byly za protest s obnaženým poprsím zatčeny v květnu v Tunisku, ale nedávno byly propuštěny na svobodu.

 

Právě se děje

Další zprávy