Pirna se vynořila. Má recept, jak prodávat bez obchodů

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
10. 7. 2013 21:52
Reportáž o tom, jak se saské město snaží po povodni vrátit do normálního života
Povodeň ničila vše. Tahle auta nestihla odjet.
Povodeň ničila vše. Tahle auta nestihla odjet. | Foto: Reuters

Pirna (od naší zpravodajky) - Vypadá to tu jako na úplně obyčejném trhu. Náměstí je zastavěné dřevěnými boudami, kde seženete všechno možné - od květin, přes textil, po suvenýry.

Některý sortiment se ale ve stáncích přeci jen běžně neprodává. Boudu má v historickém centru saské Pirny třeba telekomunikační gigant Deutsche Telekom, jedna z bank, dlouhá fronta stojí před dřevěným domkem místní cestovní kanceláře Pirnauer Urlaub.

"Chceme se zeptat, co bude s našimi zájezdy," vysvětluje starší paní, která zde trpělivě čeká už několik minut.

Dřevěné městečko radnice nechala postavit proto, aby snížila ztráty obchodníků, které utrpěli kvůli ničivé červnové povodni.

Obchody jedou, prodává se v chatkách

I měsíc po velké vodě vypadá historické centrum města s 39 000 obyvateli jako město duchů. Vylidněné ulice, zavřené restaurace, prázdné obchody. V mnoha výlohách ale visí červeno-žlutý plakát s nápisem "Pirna handelt!"

Česky to lze přeložit dvojím způsobem: "Pirna jedná", nebo "Pirna obchoduje". Obojí "sedí".

Majitel dotyčného obchodu tak zákazníkům oznamuje, že svůj kamenný krámek sice po povodni ještě nevysušil, prodávat už ale začal. A to v náhradních prostorách - jedné z dřevěných chatek na náměstí.

"Chatky jsme postavili, když jsme zjistili, že obchody budou muset zůstat zavřené déle. Abychom našim podnikatelům pomohli v co nejkratším čase znovu rozjet prodej," vysvětlil Aktuálně.cz starosta města Klaus-Peter Hanke. Chatky Pirně bezplatně půjčila jiná německá města, některé dorazily až ze stovky kilometrů vzdáleného Greifswaldu.

Proud a voda zdarma

Chatku dostal k dispozici každý vodou zasažený podnikatel, který se o místo na náměstí přihlásil. "My jako město jim platíme proud, vodu a pojištění," říká Hanke.

Město podporuje své podnikatele i jinak - pořádá pro ně například semináře, co mají dělat se zaměstnanci, musejí-li své provozy dočasně zavřít. Přesněji - jaké mají jiné možnosti, než rozdat výpovědi.

Kdo nechce prodávat v dřevěné boudě, může si na náměstí zdarma postavit mobilní prodejnu. Kávu tu takhle prodává firma Tchibo, pivo zase český pivovar Krušovice.

Pomoci se radnice snaží i restauracím. Pokud mají na náměstí stolky a židle, musejí za to normálně městu platit. "Tento rok je jiný. Zima byla dlouhá, jaro špatné, a když se měla naplno rozběhnout sezóna, přišla povodeň," vysvětluje starosta Hanke.

"Letos mají všichni zahrádky zdarma, za pronájem plochy od nich nevybíráme nic."

"Poslední kapka"

Majitelé kaváren nabídky "úřadovat" venku hojně využívají. "Už jsme tu zase pro Vás," hlásí tabule jedné z nich. #foto7

"I když máme škody po povodni, nenecháme se zlomit!" napsali majitelé bílou křídou na černou tabuli. Přestože venku prší, a sedět venku tedy není žádný velký komfort, zahrádka je plně obsazená.

Mimochodem - povzbuzující nápisy tu visí v každé druhé výloze. Většina z nich ohlašuje nový začátek. Nebo děkuje dobrovolníkům, kterých sem z celé země přijelo přes 3000.

Jen na několik málo domů v centru někdo pověsil ceduli "Na prodej". Dají se spočítat na prstech jedné ruky.

"Už delší dobu jsem zvažovala, že toho nechám," vysvětluje Anette Torge, majitelka krámku s mýdly a levandulí. I ona si u starosty zamluvila dřevěnou chatku na náměstí, chce tu ale jen doprodat zásoby, které má na skladě. "Tahle povodeň byla poslední kapka, už nemám sílu znovu začínat," tvrdí.

Na svůj krámek pověsila dopis, v němž se loučí s věrnými zákazníky. "Jsem ráda, že jsem se konečně rozhodla," říká s úsměvem. Pomoci se jí prý snaží všichni - i v dřevěné boudě prodává spolu s ní sousedka odvedle.

Spoléhání na Čechy

Těch, kteří chtějí s podnikáním kvůli škodám na majetku definitivně skončit, tu ale není moc. "Spíš se rozhodují, zda obchody nepřemístit dál od řeky," tvrdí úřednice města, která dočasně pracuje ve zdejším centru pomoci.

Chodí sem celé město - ti, co nabízejí pomoc ostatním, i ti, co ji sami potřebují. Dozvědí se tu třeba, jak vyplnit formulář, aby dostali od zdejších komunálních služeb zvláštní příspěvek 80 eur na plyn, elektřinu a vodu.

Že centrum pomoci znovu otevře, věděl starosta už v době, kdy se na město velká voda teprve valila. A kdy bedlivě sledoval hlavně české webové stránky, které mapují hladiny Labe, Vltavy a jejich přítoků.

Pirna se podle něj náležitě poučila. Letos šlo všechno líp než v roce 2002. Prognózy, evakuace i úklid.

Dva dny času

"Měli jsme tentokrát den a půl nebo dva dny čas na to, abychom v celém historickém centru vyklidili přízemí, aby obchodníci zachránili své zboží. Byl čas i na to, aby se v přízemí vyklidil nábytek a zařízení, které tam bylo vestavěné," líčí Klaus-Peter Hanke.

To je také důvod, proč jsou teď škody na inventáři a zboží mnohem nižší než v roce 2002. A proč v Pirně vládne mnohem lepší nálada.

Tvrdit, že se zdejších lidí voda nedotkla vůbec, je ale nesmysl. Už dva týdny po povodni měla Pirna první odhad škod: 69 milionů eur, z čehož 7,5 milionu připadá na místní podnikatele. 35,5 milionu hlásí majitelé bytů a bytová družstva.

Účet za povodeň z roku 2002 byl 120 milionů eur.

Nějak bylo, nějak bude, říkají teď lidé z Pirny.

"Je to zvláštní. Před červnovou povodní jsme si zrovna pochvalovali, jak se nám po jedenácti letech konečně povedlo kompletně sanovat celé město. Turismus vykazoval stále lepší a lepší čísla, měli jsme čím dál víc nápadů, jak dostat do Pirny více lidí," vzpomíná starosta Hanke.

"Pokud budeme mít štěstí, na předpovodňovou úroveň se dostaneme tak za dva roky. A obchody? Možná budou zpět do Vánoc, uvidíme."

 

Právě se děje

Další zprávy