Olympiáda v Soči má první rekordy, k chlubení nejsou

Alexandra Malachovská Alexandra Malachovská
6. 7. 2013 18:09
Podle kritiků se ukradly desítky miliard. Jen kus dopravní spojnice stál víc než sonda na Mars
Vítejte v Soči.
Vítejte v Soči. | Foto: Reuters

Moskva (od naší spolupracovnice) - Olympiáda v jihoruském Soči, která se má konat v únoru příštího roku, už má své první rekordy. Nejde však o rekordy sportovní.

Výdaje na její přípravu údajně převýšily náklady všech olympijských her. Zatímco zahraniční návštěvy obdivují velkorysý stavební rozmach, ruská opozice kritizuje "ohromující" rozkrádání státních zdrojů.

Rusové jsou přitom k podobným projektům stále skeptičtější.

Nadšení vyprchalo, akce se nevyplatí

Podle průzkumu, který zveřejnilo analytické středisko Levada-Centr, ruské nadšení z olympiády, ale i mistrovství světa ve fotbale, které se tu má konat v roce 2018, vyprchalo.

Zatímco loni bylo 69 procent respondentů pyšných na to, že se obě události mají konat právě u nich doma, letos je podporuje 61 procent. Skoro 30 procent dotázaných uvedlo, že to není důvod k hrdosti.

Většina respondentů se přitom domnívá, že se vynaložené prostředky využívají neefektivně a výdaje se zemi sotva vyplatí.

Důvodem jsou podle sociologů korupční skandály kolem výstavby sportovních objektů, do kterých jsou zapleteni státní úředníci. Jen 22 procent respondentů věří, že se státní prostředky využívají účinně. Devatenáct procent dotázaných je přesvědčeno, že se peníze rozkrádají a 46 procent považuje výdaje na olympiádu za neefektivní.

Podle oficiálních údajů zveřejněných Nejvyšším kontrolním úřadem byly plánované výdaje na olympiádu dosud překročeny o 15,5 miliardy rublů (asi 9,3 miliardy korun).

Miliardy "v luftu"

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge při jedné ze svých návštěv v Rusku prohlásil, že olympijské hry v ruském Soči budou "fantastické". "Velmi se nám líbí tempo nastartované při přípravách," řekl při obědě s ruským vedením v Petrohradě.

Jiný názor mají kritici Kremlu. Opoziční předák a bývalý místopředseda vlády Boris Němcov označuje přípravu za "děsivou aféru" a "zločin proti Rusku". Výdaje podle něj převyšují všechny investice do olympijských her v dějinách lidstva.

Koncem května Němcov společně s kolegy ze své strany zveřejnil zprávu, podle níž dosavadní investice ve výši kolem 50 miliard dolarů (asi 988 miliard korun) přinejmenším dvojnásobně převýšily reálnou hodnotu toho, co se připravilo. Výhody podle něj mají zejména podnikatelé a státní úředníci s osobními vazbami na prezidenta Vladimira Putina.

S odvoláním na veřejně přístupné zdroje tvrdí, že ukradeno bylo 25 až 30 miliard dolarů (asi 494 až 593 miliard korun).

Kuriozita třikrát dražší než Curiosity

Symbolem státního plýtvání se podle autorů zprávy stala výstavba asi 50kilometrového silničního a železničního úseku, který je údajně více než trojnásobně dražší, než vyslání americké sondy Curiosity na Mars.

"Jeden metr čtvereční této ´zlaté silnice´ přišel na 10 000 dolarů," řekl Němcov podle serveru forbes.ru. Investor, kterým byla společnost Ruské železnice, si naúčtoval devět miliard dolarů (178 miliard korun).

Jako důkaz napojení olympijských investorů na prezidenta autoři zprávy otiskli například fotografii Putina s bratry Arkadijem a Borisem Rottenbergy z dětství. Tito ruští miliardáři, s nimiž se prý hlava státu dlouhodobě přátelí, získali údajně v Soči zakázky za více než sedm miliard dolarů (asi 138 miliard korun).

"Dostali víc, než stála celá olympiáda ve Vancouveru, která přišla na šest miliard," řekl Němcov v rozhovoru pro Hlas Ameriky. Silnici za devět miliard pak podle Němcova Putin svěřil svému příteli a bývalému sousedovi z bytového družstva Jezero Vladimiru Jakuninovi, který nyní vede už zmiňované Ruské železnice.

Předseda Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov ovšem tvrdí, že zpráva opozice "neodpovídá realitě" a hry budou mít "ohromný ekonomický efekt". Mimo sportovních objektů totiž vznikne nové letiště, více než stovka mostů, nové železnice, plynovody, elektrárny a kolem 50 hotelů.

Přestože plýtvání státními prostředky při olympijské výstavbě kritizoval i sám Putin, formálně zatím nebyla zahájena žádná trestní řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy