Policie vyklidila sídlo ruského hnutí Za lidská práva

ČTK ČTK
22. 6. 2013 9:24
Aktivisté, kteří patří k hlavním kritikům Putina, si stěžují na brutalitu policie
Ilustrační foto - demonstrace pro V. Putinovi
Ilustrační foto - demonstrace pro V. Putinovi | Foto: Reuters

Moskva - Na policejní brutalitu si stěžují aktivisté ruského nevládního hnutí Za lidská práva, jehož kancelář v centru Moskvy obsadila během noci na dnešek pohotovostní jednotka.

Organizace patří k hlavním kritikům současného režimu v Rusku.

Uvolnění sídla hnutí požadovala moskevská radnice, podle níž dohoda o pronájmu vypršela již v únoru. Hnutí naopak podle BBC tvrdí, že pronájem zaplatilo až do konce června.

"Násilím nás vyhnali," řekla agentuře Interfax koordinátorka hnutí Alexandra Bukvarevová. Policisté při zásahu prý poškodili kancelářskou techniku a také - podle předáka dalšího nevládního hnutí Alexandra Čerkasova - používali "nepřiměřenou sílu".

Šéf hnutí Za lidská práva Ilja Ponomarjov (72) byl prý shozen ze schodiště a předák opoziční strany Jabloko Sergej Mitrochin utrpěl zranění nohy, další aktivisté byli podle stanice Echo Moskvy "tvrdě zbiti" a policisté je prý "doslova vyházeli na asfalt".

"Protiústavní převrat"

Nejméně jeden ze sedmi zraněných musel být hospitalizován.

"Nepárali se ani se mnou, ani s kandidátem na starostu Mitrochinem," řekl dvaasedmdesátiletý Ponomarjov a postěžoval si, že zatímco ho příslušníci speciální jednotky OMON vlekli po schodišti, další ho kopali.

Zásah prý následoval hned poté, co kancelář hnutí opustil úřední ombudsman Vladimir Lukin.

Úřady zatím na slova o nepřiměřeném násilí nereagovaly.

Organizace na ochranu lidských práv patří k hlavním kritikům současného režimu v Rusku. Ponomarjov minulý měsíc na tiskové konferenci v Moskvě přirovnal pronásledování nevládních organizací v éře prezidenta Vladimira Putina k "protiústavnímu převratu".

 

Právě se děje

Další zprávy