Prokuratura obžalovala Csatáryho z válečných zločinů

ČTK ČTK
18. 6. 2013 11:00
Csatáry sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 000 Židů do tábora smrti v Osvětimi
Obviněný László Csatáry.
Obviněný László Csatáry. | Foto: Reuters

Budapešť - Maďarská prokuratura obžalovala Lászla Csatáryho z válečných zločinů spáchaných za druhé světové války.

Podle agentury Reuters to v úterý oznámila mluvčí budapešťské prokuratury Bettina Bagolyová. O Csatáryho vydání přitom žádá Slovensko, kde nyní 98letý muž za války působil.

Csatáry byl v někdejším Československu odsouzen k trestu smrti, který však slovenský soud nedávno změnil na doživotní vězení.

"Je obžalován z nezákonné popravy a mučení lidí, čímž se dopustil válečných zločinů částečně jako pachatel a částečně jako spolupachatel," cituje Reuters Bagolyovou. Proces podle ní začne do tří měsíců.

Podle Wiesenthalova centra Csatáry sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 000 Židů do tábora smrti v Osvětimi.
Podle Wiesenthalova centra Csatáry sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 000 Židů do tábora smrti v Osvětimi. | Foto: Reuters

Podle Wiesenthalova centra, které stíhá nacistické zločince, Csatáry sehrál klíčovou roli v deportaci více než 15 000 Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944. Za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu.

Na Slovensku je Csatáry podezřelý také z podílu na dalším válečném zločinu. Případ, v němž nebyl zatím nikdo obviněn, souvisí se zatčením a následnou deportací mladého Slováka v roce 1945 do Německa.

Československý soud Csatáryho za válečné zločiny v nepřítomnosti odsoudil v roce 1948. Trest smrti byl ale v Československu zrušen na začátku 90. let.

 

Právě se děje

Další zprávy