Britové špehovali politiky na summitu G20. I Medveděva

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 6. 2013 17:05
Tajná služba Jejího Veličenstva dokonce postavila falešné internetové kavárny
Důvěřuj, ale prověřuj... Na summitu G20 v Londýně se ve velkém špehovalo.
Důvěřuj, ale prověřuj... Na summitu G20 v Londýně se ve velkém špehovalo. | Foto: Reuters

Londýn - Účastníci londýnského summitu dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa (G20) byli v roce 2009 špiclováni britskou tajnou službou (GCHQ). Včetně nejvlivnějších politiků světa.

Agenti Jejího Veličenstva sledovali komunikaci delegátů přes chytré telefony. Postavili dokonce falešné internetové kavárny, v nichž kompletně monitorovali elektronickou komunikaci delegátů.

S odkazem na dokumenty poskytnuté bývalým agentem CIA a spolupracovníkem NSA Edwardem Snowdenem to napsal deník The Guardian.

S třaskavými informacemi přišel britský deník v době, kdy ve Spojeném království začíná obdobná konference - setkání osmi nejvyspělejších zemí světa - G8. Premiéra Davida Camerona, jenž nařčení odmítá komentovat, tak v Belfastu zřejmě čekají horké chvilky.

Podle dokumentů, jež Guardianu poskytl Snowden, měli být sledováni účastníci ze spojeneckých zemí, mimo jiné z Jižní Afriky a Turecka. Tamní ministerstvo zahraničí v pondělí odpoledne zareagovalo prohlášením, že špehování své delegace považuje za alarmující.

"Pokud se ukáže, že je na tom jen špetka pravdy, půjde nepochybně o skandál, a to zejména v zemi, kde k tomu došlo," vzkázali Turci s tím, že už telefonicky protestovali u britského velvyslance.

Terčem špionážních praktik se ale měl stát i tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv, konkrétně jeho přísně tajné telefonické hovory přes satelitní telefon. O jeho komunikaci se zajímala také americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA), jejíž analytici trvale působí na základně britského letectva Menwith Hill v severoyorkshirském městě Harrogate.

NSA byla údajně přesvědčena, že se jí možná podařilo odhalit "změnu způsobu, jímž byly normálně přenášeny signály ruského vedení".

Krom toho, že byli delegáti summitu posíláni do falešných internetových kaváren, britská rozvědka vyčlenila 45 agentů, kteří ve dne v noci sledovali, kdo s kým a jak komunikuje.

Analytici si služby špionů pochvalovali

Edward Snowden
Edward Snowden | Foto: Reuters

Z powerpointové prezentace, již má britský deník k dispozici, vyplývá, že o akci tajné služby věděli ministři britské vlády. E-maily účastníků konference měly být čteny ještě před tím, než si je přečetli adresáti.

Takové metody podle všeho nejsou ojedinělé. Z dokumentů poskytnutých Snowdenem vyplývá, že se stejné "péče" dostalo i účastníkům zářijového summitu ministrů financí G20. Jednou z 15 primárně sledovaných osob měl být turecký ministr financí Mehmet Simsek.

Britské špiony ponejvíc zajímala "turecká ochota (ne)spolupracovat se zbylými zeměmi G20," napsal The Guardian.

V následujícím týdnu po summitu G20 přišla autorům sledovacích programů děkovná nóta: "Vůbec poprvé měli analytici možnost sledovat v reálném čase, kdo se s kým baví," pochvaluje si MI6 ve shrnující zprávě. Děkujeme za to, že byly minulý víkend všechny aplikace na summit připraveny. Systém nahrávání byl velmi úspěšný a dobře posloužil jako indikátor aktivity účastníků konference," napsali analytici na oddělení vývoje aplikací.

 

Právě se děje

Další zprávy