Matka našla po 44 letech dítě, sebrali jí ho v klášteře

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
17. 6. 2013 19:30
Svobodná učitelka byla jednou z tisíců obětí, kterým za Franka ukradli dítě
Španělka Marie-José E. svého syna našla. Ukradli jí ho před 44 lety.
Španělka Marie-José E. svého syna našla. Ukradli jí ho před 44 lety. | Foto: Reuters

Madrid - Po více než čtyřech desetiletích našla Španělka Marie-José E. svého syna. Ukradli jí ho, když byl novorozeně.

Jejich příbuzenský vztah již potvrdily testy DNA. O šťastném konci jednoho z případů španělského skandálu kolem ukradených dětí z dob éry diktátora Franka informovala agentura AFP.

"Žiju v pohádce," řekla Marie-José v telefonickém rozhovoru z francouzského města Tours, kde pracuje jako učitelka. "Je to neuvěřitelné. Cítím nesmírnou euforii. Když se ráno probudím, říkám si, že je tu, že existuje, a pak dostanu hrozný strach, že ho ztratím," dodala.

Jejímu synovi bude příští měsíc 44 let. Žije ve středomořském přístavním městě Valencii. V tomtéž městě byl sebrán matce a poskytnut k adopci.

Svobodné učitelce sebrali během španělské diktatury dítě v klášteře. Na popud jejího otce.
Svobodné učitelce sebrali během španělské diktatury dítě v klášteře. Na popud jejího otce. | Foto: Reuters

Marie-José, která měla španělského otce a francouzskou matku, otěhotněla jako svobodná ve 22 letech. Její "nesmírně, nesmírně přísný" otec ji vzal do kláštera Santo Celo, kde 12. července 1969 porodila. Navzdory slibům, že si bude moct dítě nechat, dal jejího syna po narození jeptiškám, a to bez jejího souhlasu.

"Byla to noční můra," vzpomíná. "Už nikdy jsem s otcem nepromluvila," řekla Marie-José. Její matka zemřela na rakovinu o tři roky později, otec žil jen o dva roky déle.

Marie-José a její syn patří mezi tisíce obětí skandálu z dob diktatury. Během vlády generála Franciska Franka byli odebíráni novorozenci matkám levicového smýšlení, anebo potomci nesezdaných párů. Děti pak byly dány k adopci.

Matkám se často říkalo, že jejich dítě po porodu zemřelo. Režim totiž razil teorii, že se dětem povede lépe, pokud budou vychovávány ve vlivných, konzervativních a věřících římskokatolických rodinách.

Generál Francisco Franco.
Generál Francisco Franco. | Foto: wikipedia.org

Tento systém přežil i Frankovu smrt v roce 1975 a přetrval nejméně do 80. let v podobě nelegální sítě obchodníků s dětmi.

Před dvěma lety ale začali aktivisté shromažďovat příběhy matek, které byly přesvědčeny, že jim dítě bylo ukradeno. Jak se zpráva o kampani šířila, zapojovaly se do ní stovky adoptovaných dětí i matek, které měly podezření, že je lékaři nebo jeptišky oklamali.

U španělských soudů bylo dosud zapsáno více než 2000 případů. Mnoho z nich ale narazilo na byrokratickou hradbu nemocnic, které tvrdí, že už nemají o dotyčných případech záznamy.

 

Právě se děje

Další zprávy