Trumfy má v rukou prezident Zeman, píší v zahraničí

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
17. 6. 2013 9:17
Politické zemětřesení v Česku optikou ciziny
Britská BBC a její blesková zpráva, že jeden z předsedů vlády evropské sedmadvacítky končí.
Britská BBC a její blesková zpráva, že jeden z předsedů vlády evropské sedmadvacítky končí. | Foto: Repro BBC News

Praha - Na ohlášenou demisi Petra Nečase v neděli večer zareagovaly i zahraniční servery, byť na Západě ji většinou zastínily informace o dění v Turecku.

Nečasův konec v zahraničí:

Jako blesková několikavětá zpráva se objevila například na britském zpravodajském webu BBC News. Český ministerský předseda Petr Nečas rezignuje kvůli skandálu své pobočnice, napsal jen pár minut po tiskové konferenci.

"Koalice se pokusí sestavit novou vládu vedenou někým z jeho Občanské demokratické strany," povšimli si Britové úvah, že zřejmě největší šance mají současný místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba či ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

"Korupční a špehovací skandál v neděli donutil k odchodu premiéra České republiky," píše France24 o aféře, v níž figuruje nejen šéfka Úřadu vlády Jana Nagyová, ale i tři bývalí poslanci a špičky Vojenského zpravodajství.

"Jde o důsledek velké korupční aféry, o níž se mluví několik dní," dodávají polské Gazeta Wyborcza a Rzeczpospolita.

Die Welt připomíná, že Nečase nepřímo k odchodu vyzval i prezident Miloš Zeman. "Důkazy, které byly předloženy, jsou dostatečné," cituje z jeho vyjádření.

Spiegel Online upozorňuje, že šéf české vlády doposud jakékoliv zapojení do skandálu v nejvyšších patrech politiky odmítá.

Pro slovenské servery se Nečasovo odstoupení stalo hlavní zprávou večera. Například Aktuálne.sk komentuje dění v ČR dvojsmyslným titulkem: "Koniec Nečasa v Česku. Premiér podá v pondelok demisiu".

SME.sk připomíná, že trumfy v rukou, co se děje následujících dnů, má ve skutečnosti prezident Zeman. "Ten může, ale nemusí respektovat koaliční návrh na nového premiéra."

Foto: Repro Aktuálne.sk

 

Právě se děje

Další zprávy