Mladík už pět měsíců nejí. Vynalezl náhražku jídla

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 6. 2013 16:29
Univerzální prášek s vodou může podle výrobce nahradit veškerou potravu
Soylent. Jídlo našich dětí?
Soylent. Jídlo našich dětí? | Foto: Youtube

Atlanta - Jídlo není nic jiného než palivo pro naše tělo a vaření i stravování už jsou přežitkem. Potravou budoucnosti jsou koktejly z přesně namíchané směsi vitamínů, bílkovin, minerálů a dalších živin.

Svět se o tom alespoň snaží přesvědčit skupina amerických mladíků, která vyrábí a distribuuje univerzální náhražku stravy.

Ta prý lidem v dnešní uspěchané době ušetří čas, peníze i zdraví, a navíc je šetrná k životnímu prostředí, protože konzumenti nevyprodukují tolik odpadu.

Ve vodě rozmíchatelný prášek Soylent (pojmenovaný podle náhražky stravy ze stejnojmenného sci-fi filmu) podle výrobců dokáže na libovolně dlouhou dobu plně nahradit přirozenou stravu.

Přesné složení přípravku je k nahlédnutí zde.

Výkonný ředitel Soylent Corporation Rob Rhinehart se svým koktejlem živí už pět měsíců a daří se mu prý lépe, než když jedl jídlo.

"Chtěl jsem se osvobodit, mít více času, peněz a být zdravější. Nikdy v životě jsem se necítil zdravější," tvrdí Rhinehart na propagačním videu níže.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Toho, že by nás jeho vynález od jídla osvobodil nadobro (motto firmy zní "osvoboďte své tělo") se prý bát nemusíme. Konzumaci potravin je ale podle něj třeba omezit jen na společenské události.

"Potraviny jakožto palivo by měly být výživné, rychlé, jednoduché a levné. Společná stolování jsou příjemná sociální interakce, já miluji jídlo, ale prostě nepotřebuji 21 chutných a zábavných jídel týdně," vysvětluje viceprezident korporace David Renteln.

I Rob Rhinehart ostatně přiznává, že si tu a tam během víkendu dopřeje také skutečné jídlo.

Výživa na čtvrt roku za 13 tisíc

Pro mnohé přepracované lidi může vidina univerzálního jídla znít lákavě. Odpadnou starosti s vyváženým jídelníčkem a například maminky už nebudou muset každý den vymýšlet, čím nasytit své ratolesti. Odpadnout mohou i starosti s výbavou a údržbou kuchyně nebo mytím nádobí.

Minimálně finanční stránka věci je ale poněkud sporná. Za týdenní dávku zaplatí zájemce 65 dolarů (přes 1200 korun), za měsíční balíček 230 dolarů (přibližně 4 432) a za tříměsíční kůru Soylentem 650 USD (13 125 korun).

Nebude to fungovat, varují odborníci

Pak je tu ještě jeden problém. Na stránkách společnosti se nikde nepíše, jak a kde se přípravek vyrábí, ani zda ho už testovali v některé z akreditovaných laboratoří.

V propagačním videu, které působí dojmem, že ho někdo natočil v kuchyni, jsou vidět jen hromádky prášku, jež výrobci zřejmě míchají ve výsledný produkt. Koktejl pak vypadá značně synteticky. Na chuť je ale údajně vynikající.

Galerie, která potěší: Nejzdravější potraviny nepatří k těm nejdražším

Výrobci sice tvrdí, že svým objevem vyřešili problém hladomorů, protože Soylent je levný, skladný a má dlouhodobou trvanlivost, odborníci ale jejich nadšení mírní.

"Ta tvrzení nejsou vědecky podložena. Složení toho, co vyrobili, nebude nutričně odpovídající. Učinili (při výrobě) spoustu odhadů, což znamená, že výsledek nemůže vyhovovat celým společnostem a ani jednotlivcům," řekla například dietoložka a mluvčí Akademie Výživy a dietologie Joy Dubostová magazínu Time.  

 

Právě se děje

Další zprávy