Erdogana děsí sociální sítě, policie zatkla 25 Turků

Jana Černá
5. 6. 2013 18:15
Premiér se nechal slyšet, že sociální sítě představují největší hrozbu pro společnost
Protesty trvají několik dní v kuse.
Protesty trvají několik dní v kuse. | Foto: Reuters

Istanbul - Turecká policie pozatýkala nejméně 25 lidí, kteří prostřednictvím Twitteru šířili "zavádějící a urážlivé" informace související s pokračujícími protivládními protesty.

Po dalších deseti se stále pátrá, napsal německý deník Spiegel Online.

Blízkovýchodní zpravodaj BBC Quentin Sommerville na Twitteru napsal, že zatýkání prováděly čtyř- až osmičlenné policejní týmy.

Mnozí zadržení navíc podle něj napsali jen jedna dvě varování před policejními akcemi nedaleko míst protivládních protestů.

Příkaz z nejvyšších míst?

Není vyloučeno, že příkaz k jejich zadržení šel přímo z nejvyšších mocenských sfér. Na existenci této mikroblogovací služby si totiž v úterý stěžoval premiér Recep Tayyip Erdogan.

"Nyní existuje nebezpečí zvané Twitter. Nalezneme tam nejlepší příklady lží. Sociální sítě pro mě představují nejhorší hrozbu pro společnost," citoval ho britský The Guardian.

Po zbývajících podezřelých pátrá policie v západotureckém Izmiru.

K úřadům se nedostali

Celou zemí se nadále šíří protesty právě proti současnému establishmentu.

Policie během noci použila slzný plyn v Istanbulu a metropoli Ankaře. Při potyčkách ve městě Hatay u hranic se Sýrií utrpělo zranění pět lidí, informovala agentura AFP s odvoláním na místní sdělovací prostředky.

Protestující se pokusili v Istanbulu a Ankaře prorazit k úřadům premiéra Erdogana navzdory výzvám policie, aby se rozešli.

Potyčky vypukly v městě Hatay, kde v úterý podlehl svým zraněním utrženým při demonstraci 22letý mladík. Podle soukromé televizní stanice NTV nově utrpěli zranění dva policisté a tři demonstranti.

Demonstrace v zemi trvají už týden:

Tisíce demonstrantů se shromáždily zejména na Taksimském náměstí v Istanbulu, které se stalo symbolem nejnovějších protestů proti vládě a jmenovitě proti premiérovi. Protesty se rozšířily do desítek dalších tureckých měst.

Nepokoje vypukly v zemi po tvrdě potlačené demonstraci z minulého týdne na protest proti kontroverznímu developerskému projektu spojenému s kácením stromů a výstavbou nákupního střediska a mešity v centru Istanbulu. Přerostly pak v protest proti Erdoganově vládě tvrdé ruky a jeho snaze po větší islamizaci společnosti.

Kromě nesourodých politických uskupení z pravého i levého spektra spojily protesty také například dosud nesmiřitelné fanoušky tří velkých istanbulských fotbalových klubů. Protestující začaly také podporovat odbory, které na dnešek vyhlásily masovou akci proti "státnímu teroru".

 

Právě se děje

Další zprávy