Pasov ničí 500letá voda, historické jádro je pod vodou

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 6. 2013 16:54
Hladina Dunaje překročila historické maximum, záplavy hlásí také Rakousko a Slovensko
Nejhorší je situace v Pasově.
Nejhorší je situace v Pasově. | Foto: Reuters

Evropa - S velkou vodou bojuje celá střední Evropa. Krom Česka se řeky vylévají z koryt také na Slovensku, v Polsku, v Německu, Rakousku, ale i ve Švýcarsku.

Povodně vyvolané dlouhotrvajícími prudkými dešti si vyžádaly už nejméně pět životů, osm lidí je pohřešováno.

Domovy musely opustit tisíce Evropanů. A předpověď počasí na příští hodiny hovoří o dalších lijácích.

Něco takového Pasov nepamatuje

Nejhorší je situace v Německu, konkrétně ve spolkových zemích Bavorsko a Sasko, kde stále prší a hladiny řek nepřestávají stoupat.

Řada míst už je úplně pod vodou. V bavorském Pasově je situace horší než při katastrofálních povodních z let 2002, 1954 i 1501, kdy hladina Dunaje dosáhla historického maxima.

Nyní vystoupila na 12,66 metru a podle vodohospodářů bude nadále stoupat. Historické centrum města je už teď pod vodou. Více problémů než Dunaj ale způsobila řeka Inn. "Přišla s takovou silou, jakou jsem ještě nezažil," prohlásil starosta Pasova Jürgen Dupper

Centrum Pasova je pod vodou.
Centrum Pasova je pod vodou. | Foto: Reuters

Normálně má Dunaj ve městě okolo 4,5 metru, při stoleté vodě před 11 lety vystoupal na 10,81 metru. V historickém jádru města musela být kvůli vodě odpojena elektřina.

Kolabuje doprava

Na jihu Německa a severu Rakouska kvůli záplavám kolabuje doprava.V oblasti kolem bavorského jezera Chiemsee je v obou směrech uzavřena dálnice A8 mezi Mnichovem a Salcburkem, na stejné trase navíc nejezdí vlaky ani autobusy. V Dolních Rakousích je podle automotoklubu ÖAMTC zcela nesjízdná asi stovka úseků silnic, zejména v okolí měst Linz, Melk a Gmünden.

Uzavřená dálnice A8.
Uzavřená dálnice A8. | Foto: Reuters

Podle mluvčího německého autoklubu ADAC Klause Reindla je situace na silnicích kritická zejména v Bavorsku. Dálnice A8 je uzavřena v úseku Bernau am Chiemsee - Bergen a auta na ní nepojedou nejméně do čtvrtka, protože voda poškodila vozovku. "Všechny objížďky jsou přetížené. Zácpa, zácpa, zácpa všude," řekl Reindl serveru Spiegel Online.

Kolabuje i mezinárodní železniční doprava. Podle serveru Südddeustche Zeitung přes Innsbruck do Itálie nejezdí mezinárodní rychlíky.

Dunaj straší i Slováky

Varování před katastrofou nadále platí také na mnoha částech východoněmeckých spolkových zemí Durynsko a Sasko, kde musely do pondělního rána zasažené oblasti opustit tisíce lidí.

Jen v okolí durynského Altenburgu muselo do bezpečí přes 1200 obyvatel, neboť většina obcí podél říček Sprotte a Pleisse je buď z části, nebo zcela zatopena. V Serbnitzu se podle ČTK protrhlo 50 metrů hráze.

Povodně 2013 ve městě Štýr ve spolkové zemi Horní Rakousy
Povodně 2013 ve městě Štýr ve spolkové zemi Horní Rakousy | Foto: Reuters

Na Slovensku mají největší potíže teprve přijít. Nejhůře bude v povodí Dunaje na jihu země, hladina ale rychle stoupá také v Devíně, tedy na okraji Bratislavy, u soutoku Dunaje a Moravy.

"S ohledem na hydrologickou situaci v německém a rakouském povodí Dunaje očekáváme výrazný vzestup vodní hladiny s dosáhnutím až třetího stupně povodňové aktivity," varoval na webu Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Polsko a Švýcarsko mají nejhorší za sebou

V Polsku panuje nejhorší situace v Dolním Slezsku, kde voda zatopila hospodářství a místní komunikace v desítkách obcí. Po nočních deštích zůstává hladina řek vysoká. Situace se však podle úřadů stabilizuje, vody v řekách nepřibývá, ani nedošlo k novým lokálním případům vylití z koryt, místy naopak voda klesla.

Podobná je situace ve Švýcarsku, kde už v neděli dopoledne ustal hustý déšť a hladiny řek pomalu klesají. Voda, která se vylila z některých jezer včetně Bodamského a Curyšského, ještě může stoupat, ale nepředstavuje žádné větší nebezpečí, napsala agentura DPA.

 

Právě se děje

Další zprávy