Turci bouří, do ulic je vyhnal tvrdý zásah policie

Zahraničí Zahraničí
1. 6. 2013 22:59
Policie rozprášila demonstraci proti kácení stromů, lidé následně povstali proti vládě
Nepokoje se rozhořely i před sídlem vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).
Nepokoje se rozhořely i před sídlem vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). | Foto: Reuters

* Po celé zemi se konalo na 90 protestů, mnohde létalo vzduchem kamení * Policie zatkla přes 900 lidí * Premiér z nepokojů obvinil opozici

Istanbul - Původně pokojná demonstrace proti kácení stromů v parku v centru Istanbulu přerostla v sérií masových protivládních protestů v několika městech Turecka.

Nejde už o stromy v parku, ale o jeden z největších protestů proti desetileté vládě premiéra Recepa Erdogana.

Desetitisíce Turků při desítkách demonstrací napříč zemí odpověděly na páteční násilný zásah policie. Při něm byla podle istanbulské lékařské komory zraněna skoro tisícovka lidí, když police použila vodní děla a slzný plyn. O zrak mělo přijít půl tuctu demonstrantů.

Na druhé straně skončilo podle ministerstva vnitra za mřížemi přes 900 lidí.

Pryč s autoritáři!

Podle odhadů desetitisíce lidí vyšly do ulic v Ankaře, Izmiru, Bodrumu a několika dalších městech. Demonstranti stejně jako v Istanbulu ventilovali frustraci z autoritativní správy země.

Městy tak znělo volání po rezignaci vlády.

"Každé čtyři roky se konají volby a tuto volbu učinil národ. Ti, kteří mají problém s vládní politikou, mohou své názory vyjádřit v rámci zákona a demokracie," bránil se v televizi Erdogan.

Veřejnost zároveň vyzval ke klidu. "Tam, kde shromáždí 20 lidí, já dostanu 200 tisíc. Kde shromáždí 100 tisíc, já přivedu milion," dodal a z podněcování nepokojů obvinil opozici.

Ta ale nařčení odmítla. "Desetitisíce lidí vzkazují ne, oponují diktátorovi," prohlásil lídr hlavní opoziční Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu. "Skutečnost, že jste vládnoucí stranou, neznamená, že si můžete dělat, co se vám zamane."

Policie zaútočila proti demonstrantům:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jednotně proti fašismu

Už v sobotu odpoledne se k hlavnímu istanbulskému náměstí Taksim vydaly podle tureckých sdělovacích prostředků tisíce lidí a mnozí na připravené policisty házeli kamení.

Po mostě přes Bosporskou úžinu z asijské strany města do evropské postupovalo pět set lidí. Hned za mostem je ale postříkala vodní děla a vzduch byl zamořen slzným plynem. Lidé volali hesla jako "Sjednoťme se proti fašismu!" nebo "Vládo, odstup!".

Demonstrant v centru Ankary po zásahu vodním dělem.
Demonstrant v centru Ankary po zásahu vodním dělem. | Foto: Reuters

Protest je namířen i proti policii, která podle občanů nadužívá své pravomoci a používá slzný plyn nepřiměřeně často a bez rozkazů.

Nejvíce odporu mezi lidmi ale vyvolává Erdoganova uzavřenost ke kritice a příklon jeho vlády k islámu. Vláda minulý týden překvapivě rychle prosadila zákon zpřísňující podmínky pro reklamu na alkoholické nápoje.

Původně klidná demonstrace

Demonstranti proti kácení v parku kempovali na náměstí Taksim v evropské části Istanbulu už od pondělka, aby vyjádřili nesouhlas s plány vedení města. To povolilo rozsáhlou rekonstrukci několika objektů a stavbu nákupního centra, kvůli níž by mělo padnout asi 600 stromů v místním parku Gezi.

Pro narůstající protestního hnutí je otázka kácení v parku jen špičkou ledovce. Další stavební projekt, stavba most přes Bospor, byl zahájen tento týden, premiér Erdogan i v tomto případě odmítl nesouhlas veřejnosti.

"Rozhodli jsme a uděláme, jak jsme rozhodli," řekl Erdogan k rekonstrukci kasáren na nákupní centrum jako záležitost "respektu k historii". Protivníci argumentují, že projekt zničí jednu z posledních zelených ploch v centru Istanbulu v zájmu soukromého zisku.

Protest v Istanbulu.
Protest v Istanbulu. | Foto: Reuters

"Přišel bod zlomu pro Erdogana a jeho stranu," řekl Koray Caliskan, politolog na univerzitě Bosphorus Istanbul. "Je velmi sebejistý a autoritativní politik. Ale musí pochopit, že Turecko není království."

"Lidé se proti Erdoganovi bouří, protože si přisvojuje moc a míchá se lidem do života," podotýká Ozturk Turkdogan z turecké organizace ochránců lidských práv.

Tvrdý zásah policie odsoudila Amnesty International. Podporu pokojnému protestu vyjádřilo i ministerstvo zahraničí USA, poslanci v Bruselu vyzvali EU, aby zasáhla. Ministr vnitra Muammer Guler v reakci na znepokojení ze zahraničí uvedl, že přezkoumá, zda policie používá nepřiměřené prostředky.

 

Právě se děje

Další zprávy