Kuřáci v Lotyšsku prý skončí i ve vězení či přijdou o děti

ČTK ČTK
30. 5. 2013 23:30
Nápad vzešel ze sdružení lotyšských lékařů
Foto: Isifa/Thinkstock

Riga - Lotyšský parlament ve čtvrtek schválil novelu "protikuřáckého" zákona, do které se dostal paragraf o trestní odpovědnosti rodičů za kouření v přítomnosti dětí. Vstup zákona v platnost vyžaduje ještě podpis hlavy státu, jejíž postoj podle médií ještě není zcela jasný.

"Autoři novely zdůrazňují, že zákon neznamená automatické odebrání dětí z rodin kuřáků," uvedl moskevský rozhlas. Nové paragrafy prý mají pomoci lidem uvědomit si, jak moc kouření škodí zdraví, a přimět je více myslet na zdraví potomků.

Kouření v restauracích a barech se v Lotyšsku dostalo "mimo zákon" již v květnu 2010, později některá města zakázala i kouření na balkónech a v otevřených oknech a teď mají přijít na řadu i domácnosti.

"Škodlivý zlozvyk se staví na úroveň domácímu násilí, sexuálnímu zneužívání a jinému zacházení, které může ohrozit zdraví či život dětí," poznamenal internetový deník gazeta.ru. Jako dítě se chápe každá osoba mladší 18 let a za kouření v její přítomnosti zřejmě bude hrozit až tříleté vězení či pokuta ve výši 60 minimálních platů, nemluvě o hrozbě odebrání dětí. Prý i ministerstvo spravedlnosti se obává nepřiměřenosti "zločinu a trestu".

Nápad vzešel ze sdružení lotyšských lékařů. Jeho šéf argumentuje, že rodiče, kteří si neuvědomují nebezpečí tabákového dýmu, obvykle mají i jiné problémy, včetně alkoholismu a narkomanie.

Velká pozornost ruských médií lotyšským starostem zřejmě vyplývá ze skutečnosti, že zanedlouho mají i mezi Kaliningradem a Vladivostokem platit první protikuřácká opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy