Zničené hroby legionářů prověří slovenská prokuratura

Zahraničí Zahraničí, Aktuálne.sk
30. 5. 2013 12:51
Město se brání, že hroby opravuje. Za nezákonný postup mu hrozí pokuta
Kromě dvaadevadesáti Čechů, Moravanů a Slováků odpočívají v hromadném hrobě i Rusové, Němci či Maďaři, kteří zemřeli ve vojenské nemocnici v Nových Zámcích v době první světové války.
Kromě dvaadevadesáti Čechů, Moravanů a Slováků odpočívají v hromadném hrobě i Rusové, Němci či Maďaři, kteří zemřeli ve vojenské nemocnici v Nových Zámcích v době první světové války. | Foto: Obec legionářská

Bratislava - Případ poničených hrobů československých legionářů v Nových Zámcích má na stole slovenská prokuratura.

Trestní oznámení pro podezření z hanobení hrobů podal Ferdinand Vrábel ze Správní rady nadace Milana Rastislava Štefánika, napsal server Aktuálne.sk.

Na případ v pondělí upozornil deník Insider s tím, že na Slovensko zamířil ostrý protestní dopis českého ministerstva obrany.

To si stěžovalo na zdevastování válečných hrobů stovky československých legionářů, kteří na jihovýchodním Slovensku bojovali v roce 1919, když tamní území okupovala armáda komunistické Maďarské republiky rad.

Oprava za státní neprošla

Primátor Nových Zámků Gejza Pischinger nařčení odmítá. "Město válečné hroby obnovuje," reagoval.

Právě tyto práce vyvolaly nevoli Čechů. Na místo proto vyrazila inspekce z Obvodního úřadu v Nitře, která zjistila, že město znovu osadí obruby hromadných hrobů a postaví nový památník, na němž budou tabule se jmény padlých. 

"Nenechali žádné značky hrobů. Kromě toho - staré obrubníky by posloužily jako základ pro nové," vypočítává Vrábel. "Mnohem vážnější je však odstranění zachovalého podstavce z původního památníku, který stačilo opravit."

Pietní místo přitom podle něj mohlo být loni opraveno za státní peníze. Nadace získala na rekonstrukci dotaci, ale primátor ji prý odmítl s tím, že rekonstrukce "není aktuální". A tak peníze putovaly zpět do státní kasy.

Magistrátu hrozí pokuta

Péči o vojenské hroby má na starosti mezivládní komise. Právě jí byl dopis ředitelky odboru pro válečné veterány Ivety Hlásecké adresován.

"K žádnému porušení (mezinárodních) dohod nedošlo a nedochází," brání se slovenské ministerstvo vnitra. "Město Nové Zámky jen nejednalo v souladu se (slovenským) zákonem o válečných hrobech. O přestavbu památníku nepožádalo ministerstvo vnitra a bez povolení začalo stavební práce," vzkázalo zpět do Prahy s tím, že magistrátu hrozí pokuta až 16 500 eur.

"Doufáme, že se současný nelichotivý stav co nejdříve zlepší a památník bude opět důstojným pietním místem připomínajícím válečné oběti, vše podle hesla, že padlý voják není nepřítelem a je potřeba mu zajistit důstojné místo posledního odpočinku," reagoval mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek.

Podle Ferdinanda Vrábela jsou za vším lidé, kteří se snaží válečných hrobů využívat k podněcování národnostních vášní.

"Přitom je to úplně zbytečné, protože tam nejsou pochováni jen Češi a Slováci, ale i zhruba dvacet Maďarů, dvacet Němců, dále Rusové, Italové, Poláci. Celkem asi jedenáct národností."

 

Právě se děje

Další zprávy