Slovensko slíbilo napravit stav hrobů legionářů

ČTK ČTK
28. 5. 2013 20:28
Nové Zámky se ale ohradily, že památník poničen nebyl, že se pouze opravuje
Hroby legionářů na Slovensku.
Hroby legionářů na Slovensku. | Foto: Obec legionářská

Praha/Bratislava - Slovenské ministerstvo vnitra podle českých úřadů slíbilo, že napraví současný stav památníku československých legionářů v Nových Zámcích, který byl údajně poničen.

Zástupce města se ale ohradil, že památník poničen nebyl, naopak že místo posledního odpočinku padlých vojáků se pouze opravuje. Podle slovenských úřadů ovšem práce začaly bez příslušných povolení.

Mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek v úterý informoval, že ministerstvo bylo na devastaci památníku připomínajícího památku 92 Čechoslováků, Rusů, Němců a Maďarů padlých v roce 1919 upozorněno lidmi a také zástupci Nadace Milana Rastislava Štefánika.

"Žádný památník ani hroby jsme nelikvidovali. Na jaře jsme zahájili rekonstrukci, do původního stavu dáváme čtyři hromadné hroby," řekl v úterýpřednosta městského úřadu v Nových Zámcích Peter Ágh. Podle něj pracovníci na hřbitově například odstranili zvětralé kusy betonu a dřeviny, kterými hroby za uplynulá desetiletí zarostly.

Ágh dodal, že hromadné hroby byly postaveny v roce 1933 a byla do nich uložena exhumována těla vojáků, kteří v okolí města padli za první světové války a krátce po ní. Dohromady jsou tam pohřbeny ostatky asi 200 vojáků původem ze zhruba 12 zemí.

Šéfka odboru pro válečné veterány českého ministerstva obrany Iveta Hlásecká se v souvislosti s informacemi o poničení památníku obrátila dopisem na slovenskou stranu. "V dopise upozorňujeme na zjištěný nelichotivý stav a žádáme o uvedení pietního místa do odpovídajícího stavu," uvedl Pejšek.

Slovenské ministerstvo nařčení odmítlo

Podle slovenského ministerstva vnitra česká strana v dopisu tvrdila, že Bratislava porušuje dohodu o válečných hrobech. Ministerstvo toto nařčení odmítlo. Situaci ohledně hrobů v Nových Zámcích ovšem nechalo prověřit.

"Město nové Zámky v tomto případě nepostupovalo v souladu se zákonem o válečných hrobech a nepožádalo ministerstvo vnitra o přestavbu památníku, stavební práce zahájilo bez schválení," sdělilo ministerstvo vnitra. Příslušný úřad proto vyzval město, aby stavební práce na obnově válečného hrobu pozastavilo. O dalším postupu se má rozhodnout začátkem června. Město původně počítalo s tím, že stavební práce ukončí příští týden.

Podle deníku Insider převzala odpovědnost za poničení pomníku, který přežil nacistickou i komunistickou totalitu, radnice v Nových Zámcích. Náhrobek, na němž původně stálo sousoší, prý někdo srazil k zemi těžkou technikou. Informace o poničení hřbitova Ágh ovšem označil za novinářskou kachnu.

Fotogalerie: Na Slovensku byly zdevastovány hroby legionářů:

"Každý stát by měl pečovat o válečné hroby, které se nacházejí na jeho území, bez ohledu na to, kdo je v nich pohřben či koho připomínají," připomněl dnes Pejšek. České ministerstvo tak sleduje například stav válečných hrobů sovětských, ale i německých vojáků na českém území.

V Česku se nachází 32 000 válečných hrobů a ve světě eviduje ministerstvo 2615 válečných hrobů Čechoslováků z první i druhé světové války. Konkrétně na Slovensku je to 740 válečných hrobů Čechoslováků, z toho 151 připomínajících padlé během první světové války a krátce po ní.

Pejšek uvedl, že v Česku o válečné hroby pečují jejich vlastníci, tedy ve většině případů jsou to obce a města, na jejichž území se nacházejí. Na péči mohou požádat o dotaci z ministerstva. Podobně může být poskytnut finanční dar na péči o válečný hrob v zahraničí.

Takto se postupně daří opravovat hroby Čechů a Slováků zejména v Rusku a na Ukrajině, připomněl mluvčí. Letos vyplatí ministerstvo na dotacích na péči o válečné hroby v rámci ČR 9,1 milionů korun, na finančních darech do zahraničí čtyři miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy