Drama v Londýně: Airbusu začal nad městem hořet motor

Jana Černá
24. 5. 2013 16:28
Poruchu měl stroj British Airways, zasažené byly oba motory
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: British Airways

Londýn - Přistávací dráhy londýnského letiště Heathrow byly v pátek dopoledne uzavřené kvůli nouzovému přistání letadla British Airways.

"Let BA762, spojující Heathrow a Oslo, se krátce po vzletu vrátil zpět na Heathrow kvůli technické závadě," citovala BBC leteckou společnost.

Podle pozdější reportáže se závada týkala obou motorů letadla, projevila se při startovacích manévrech.

Jeden z motorů dokonce začal hořet, všech 75 pasažérů na palubě i posádka ale byli bezpečně evakuováni. Londýnští záchranáři ošetřili tři lehce poraněné cestující.

K poruše na Airbusu A319 došlo zhruba v 9 hodin dopoledne místního času (10 hodin SELČ).

Podle televize Sky News svědci tvrdí, že stroj letěl nad Londýnem a hořel. Fotografie na webu ukazují, jak se mu kouří z pravého motoru. Na jiných záběrech je vidět, že levému motoru odletěl kryt.

Společnost British Airways oznámila, že neprodleně zahájí vyšetřování nehody. Později sdělila, že až do pátečních 16 hodin místního času nebude na Heathrow odbavovat lety na krátkou vzdálenost.

O teroristický útok podle vyšetřovatelů nešlo. Místní média spekulují, že stroj se při letu střetl s hejnem ptáků.

Heathrow je třetím nejvytíženějším letištěm na světě, za loňský rok jím prošlo téměř 70 milionů pasažérů. V pátek krátce po 12. hodině SELČ oznámilo návrat k plnému provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy