Kamčatku zasáhla silná zemětřesení, naměřili 8,2 stupně

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
24. 5. 2013 20:25
Úřady na chvíli vydaly varování před tsunami
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Thinkstock

Moskva - Ruský Dálný východ v pátek postihla dvě zemětřesení. První, silnější, dosáhlo síly 8,2 stupně a druhé 6,8 stupně Richterovy stupnice.

Epicentrum obou zemětřesení se podle americké geologické služby USGS nacházelo v Ochotském moři u západního pobřeží Kamčatky a otřesy vycházely z hloubky přes 600 kilometrů. Oblast pak stihlo i několik následných záchvěvů o síle 4,5 až 5 stupňů. Nejsou zprávy o případných obětech a škodách.

Otřesy byly patrné i ve zhruba 7000 kilometrů vzdálené Moskvě, kde řada lidí z bezpečnostních důvodů opustila budovy. Podle agentury ITAR-TASS bylo ze dvou budov v centru ruské metropole evakuováno na 900 osob. Ruská média také citují svědky, kteří informovali o silných záchvěvech po celé Sibiři.

Otřesy pocítili i obyvatelé severního Japonska, kde úřady ale nevyhlásily varování před cunami. Ruské úřady na nebezpečí přívalové vlny okamžitě upozornily obyvatele Sachalinu a Kurilských ostrovů, zakrátko však hrozbu odvolaly.

Kamčatská metropole a nejvýznamnější město v oblasti Petropavlovsk-Kamčatskij, které bylo od epicentra vzdáleno asi 400 kilometrů východně, hostí základnu ruských jaderných ponorek. Na Sachalinu je také rozsáhlý komplex na zkapalňování zemního plynu.

Zemětřesení podobné intenzity je považováno za velmi silné, může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů od epicentra.

Například v roce 1976 otřesy stejné síly zdevastovaly čínské město Tchang-šan a vyžádaly si 270 tisíc mrtvých.

 

Právě se děje

Další zprávy