Voják zemřel po útoku mačetou, vláda mluví o terorismu

ČTK ČTK
23. 5. 2013 7:42
Podle svědků útočníci provolávali heslo Alláhu akbar
David Cameron.
David Cameron. | Foto: Reuters

Londýn - Při útoku poblíž kasáren na jihu Londýna ve středu zemřel voják. Další nejméně dva lidé byli zraněni.

Úřady událost vyšetřují jako možný teroristický čin, premiér David Cameron proto svolal naléhavou schůzku vládního krizového výboru.

Policie uvedla, že dva útočníci na ulici ve čtvrti Woolwich zabili jiného muže mačetou.

Podle očitých svědků je obětí britský voják. BBC s odvoláním na vládní zdroje uvedla, že útočníci provolávali arabsky Alláhu akbar (Bůh je velký).

Server ITV zveřejnil video, na němž mladý muž tmavé pleti s rukama od krve šermuje sekáčkem na maso a křičí: "Přísaháme věčnému Alláhovi, že proti vám nikdy nepřestaneme bojovat."

"Existují silné známky pro to, že jde o teroristický útok," potvrdil ve středu Cameron v Paříži na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Ten Londýnu vyjádřil "solidaritu" po "zbabělém zavraždění britského vojáka".

"Vždy budeme stát bok po boku v boji proti extremismu, násilí a terorismu," prohlásil Cameron. Čin označil za barbarský a děsivý.

Cameron se rozhodl zkrátit svou návštěvu Francie a ještě večer se vrátit do Londýna. Už předtím svolal mimořádné zasedání vládního krizového výboru. Ten se schází jen kvůli řešení případů, které mají dopad na národní bezpečnost.

Podle agentury DPA zatím není jasné, zda incident ovlivní celkovou bezpečnostní situaci v Londýně, kde se v sobotu na stadionu ve Wembley uskuteční finálové utkání fotbalové Ligy mistrů mezi německými celky Bayern Mnichov a Borussia Dortmund.

Pokud se potvrdí, že šlo o teroristický útok, šlo by o první vážnější teroristický čin v Británii od útoků na londýnskou MHD z roku 2005, kdy zemřelo 52 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy