Portugalsko umožnilo homosexuálům částečnou adopci

ČTK ČTK
17. 5. 2013 21:48
Sňatky homosexuálů v roce 2001 jako první schválilo Nizozemsko. Letos Francie
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Lisabon - Portugalský parlament schválil návrh zákona, který homosexuálním párům umožňuje v omezeném rozsahu adopce dětí.

Poslanci právní předpis, navržený opoziční Socialistickou stranou, schválili těsnou většinou hlasů. A to jen díky tomu, že návrh podpořilo i 16 zástupců liberální Sociálnědemokratické strany premiéra Pedra Passose Coelha.

Zákon umožňuje sezdaným osobám stejného pohlaví, aby adoptovaly partnerovo dítě, ať už biologické, nebo adoptované. Návrh, aby homosexuálním párům bylo povoleno i společné osvojení dítěte, jak to mohou požadovat heterosexuální páry, však neprošel.

Středolevá Socialistická strana využila v roce 2010 své parlamentní většiny k prosazení zákona, který lesbám a gayům povolil uzavírat manželský svazek v občanském obřadu. Následující rok ale strana prohrála volby a většinu získaly středopravé strany.

Sňatky homosexuálů v roce 2001 jako první schválilo Nizozemsko, letos tak před Portugalskem učinily tři země - Francie, Uruguay a Nový Zéland.

Takové sňatky nyní uznává 15 zemí a rovněž několik států v Mexiku a v USA, včetně federální oblasti hlavního města Washingtonu.

Česká republika sňatky osob stejného pohlaví neumožňuje, od roku 2006 ale mohou homosexuálové uzavírat registrovaná partnerství. Tato forma oficiálního svazku zaručuje například nárok na informace o zdravotním stavu partnera, či možnost po partnerovi dědit. Adopce však registrované partnerství neumožňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy